TUŽILAŠTVO BIH

Podignuta optužnica protiv pet osoba zbog ratnih zločina na području Rogatice

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u drugoj polovini 1995. godine postupali protivno Ženevskim konvencijama o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH. Arhiv

A. Č.

17.5.2022

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv pet osoba zbog ratnih zločina na području Rogatice.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Nešković Zorana, rođenog 1965. godine u Rogatici, Pantović Pante, rođenog 1948. godine u Sarajevu, Đerić Slaviše, zv.”Đera”, rođenog 1973. godine u Rogatici, Ujić Nenada, rođenog 1972. godine u Rogatici i Despet Pere, rođenog 1963. godine u Rogatici.


Za šta se terete

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u drugoj polovini 1995. godine, kao pripadnici Vojne policije VRS, optuženi Nešković u svojstvu komandira zatočeničkog objekta u kapacitetima poljoprivrednog dobra “Rasadnik” u Rogatici, a ostali optuženi u svojstvu stražara u pomenutom objektu, postupali protivno Ženevskim konvencijama o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

U optužnici se navodi, da je u navedenom objektu, krajem mjeseca jula 1995. godine, bilo zatočeno civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti sa područja Rogatice, Žepe i Srebrenice, više od 40 zatočenika, među kojima najvećim dijelom starijih lica starosti od oko 60 godina, dva maloljetna lica, kao i više od 10 lica kojima je bila potrebna ljekarska pomoć, a koji su oteti iz konvoja pod pratnjom međunarodnih snaga, na putu Žepa –Kladanj.

Optuženi se terete da su vršili višestruko premlaćivanje, pljačkanje, seksualno zlostavljanje i ponižavanje i druge vrste teškog zlostavljanja zatočenika, a većina žrtava zadobila je teške fizičke i psihičke povrede i narušenja zdravlja, čije posljedice i danas osjećaju.


Optužnica je proslijeđena

Također, optuženi se terete za ubistvo jednog zatočenika koji je bio vjerski službenik, koji je izveden iz objekta i ubijen pucanjem iz vatrenog oružja.

Optuženi se terete za krivično djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav. 1. preuzetog KZ SFRJ, a navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 45 svjedoka, od čega 3 svjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite, 2 vještaka i prilaganjem više od 150 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.