BRISEL

Turković prisustvovala predstavi "Dangerous Names" i panelu o genocidu u Srebrenici

Potresna predstava govori o sudbini porodice Mustafić iz Srebrenice

A. Č. / Fena

Održana i panel diskusija

Foto: MVP BiH


Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sinoć je u Briselu prisustvovala izvođenju pozorišne predstave o genocidu u Srebrenici „Dangerous Names“.

Potresna predstava govori o sudbini porodice Mustafić iz Srebrenice.

Glavnu ulogu igra Alma Mustafić, čiji je otac Rizo ubijen u genocidu, a čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnog grobnici kod Vlasenice.

U predstavi igra i holandski vojnik Raymond Braat, koji je svjedočio o ulozi holandskog bataljona i dešavanjima u julu 1995. godine.

Nakon predstave, na sceni je upriličena panel diskusija, na kojoj se govorilo o porukama i sadržaju predstave, odnosima u Bosni i Hercegovini, negiranju genocida i trenutnoj političkoj situaciji.

Uz ministricu Turković, na panelu su govorili Angelina Eichhrost, direktorica Evropske službe za vanjske poslove, Alma Mustafić, glumica u predstavi, Lidija Zelović, rediteljica i Ivica Lekić iz Evropske komisije.

Panel diskusiju je moderirala holandska europarlamentarka Tineke Strik i reditelj predstave Boy Jonkergouw, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH.

NA VRH

Podijeli članak na