PREMIJER RS-A

Višković: Poskupljenja neće imati uticaj na radove na autoputu koji su u toku

Svjedoci smo da ide svojom planiranom dinamikom, rekao je

Radovan Višković: Poskupljenja neće imati uticaj na radove na autoputu koji su u toku. N1

S. S. / N1

17.5.2022

Predsjednik Vlade RS-a, Radovan Višković obišao je radove na izgradnji autoputa na području Doboja koji se odvijaju u dvije faze.

Prva faza koridora Vc koji spaja Doboj sa autoputem 9. januar biće završena u junu, naveo je Višković.

- Što se tiče faze dva mi smo u novembru prošle godine ozvaničili početak. Svjedoci smo da ide svojom planiranom dinamikom. Negdje isto dužinski 5-5,5 kilometara, ali veoma zahtjevna investicija sa dva tunela od skoro dva kilometra, vijaduktom koji će premostiti rijeku Bosnu i magistralni put - pojasnio je Višković.

Završetak radova na ovoj fazi, kako očekuje Višković, očekuje se 2024. godine.

S obzirom na to da svjedočimo enormnom rastu cijena građevinskog materijala, to neće utjecati na dosadašnje ugovorene radove, pojasnio je Višković.

- Do poskupljenja dolazi to je evidentno. Međutim, ovdje nema kliznih skala i ovdje se ne može mijenjati ono što je dogovoreno i potpisano. Ja jedino mogu očekivati za dionicu tri i četiri možda ne bude dovoljno 240 miliona eura za izgradnju tih 36 kilometara. Ugovori za fazu jedan i dva nemaju klauzula da se šta u njima mijenja - rekao je Višković.

Naredne dionice tri i četiri idu ka Vukoslavlju i Modriči odnosno gdje se spajaju na dionice autoputa Svilaj-Odžak koja je izgrađena i planirani autoput koji će iz Beograda i Biljeljine doći do Vukosavlja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.