PREDSJEDNIK HDZ-A

Čović: Cijenim to što radi Milanović, očekujem usaglašavanje hrvatske politike

Mi smo se potrudili da HNS zajedno izađe na ove izbore, dogovorili smo da zajedno nastupamo i oko člana Predsjedništva BiH, kad već nemamo promjenu izbornog zakona te tako pokušamo zaštititi poziciju, kazao je Čović

Dragan Čović. Arhiv

E. Ć. / Fena

17.5.2022

Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović pozvao je iz Viteza na zajedništvo hrvatskog naroda, odgovarajući na novinarske upite i jučerašnju izjavu predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, koji je njega i Hrvatski narodni sabor pozvao da se izjasne slažu li se s njegovom politikom i idejom da Hrvatska Finskoj i Švedskoj uvjetuje pristup NATO-u izmjenama Izbornog zakona u BiH.

- Čuo sam izjavu predsjednika Hrvatske i cijenim ono što on radi u posljednje vrijeme. Nezgodno je medijski raspravljati oko ideja, elemenata kako zaštititi poziciju hrvatskog naroda. Drago mi je da je on pokazao poseban interes za poziciju hrvatskog naroda u BiH, time snažno mobilizirao i građanstvo u Hrvatskoj, pa i predstavnike Hrvata u BiH. 

Ono što dodatno očekujem od svega jest da sve inicijative koje idu, pa i ove diplomatske kad je u pitanju Finska i Švedska, moraju biti usuglašene unutar hrvatske vanjske politike, tada imaju šansu za uspjeh i siguran sam da je najvažnije danas očuvati zajedništvo unutar hrvatskog naroda u BiH. Ali, bilo bi još vrijednije kad bi se taj element zajedništva, odnosa prema BiH i Hrvatima u BiH, vidio kroz sve institucije RH i snažno pozivam na takvo što - rekao je Čović.




U redovnoj komunikaciji s Milanovićem i Plenkovićem

Dodao je kako je u redovnoj komunikaciji i s predsjednikom i s premijerom Hrvatske.

- Redovno smo u komunikaciji s Milanovićem, preko vikenda me kontaktirao pa smo i o ovome pričali, kao i s premijerom i predsjednikom HDZ-a. I ja sam predsjednik HDZ-a, ta komunikacija postoji i s njim sam razgovarao na ovu temu. Jasno mi je kazano da moramo dati puni doprinos da se na bilo koji način ne podijelimo oko pitanja kao što su - hoće li neko sutra ući u neku asocijaciju, bilo ona sigurnosna ili je u pitanju neki drugi aspekt. Jednostavno, očuvati naše zajedništvo i ne smije nas nijedna tema podijeliti - ustvrdio je Čović.

Drži kako ova tema nije za podjelu unutar glasačkog tijela BiH, unutar političke scene zemlje.

- Mi smo se potrudili da HNS zajedno izađe na ove izbore, dogovorili smo da zajedno nastupamo i oko člana Predsjedništva BiH, kad već nemamo promjenu izbornog zakona te tako pokušamo zaštititi poziciju zajedno nastupajući u RS-u i na puno drugih razina - ocijenio je prvi čovjek HDZ-a i HNS-a BiH.

Očuvati jedinstvo hrvatskog naroda

Očuvati jedinstvo hrvatskog naroda, kaže, mora biti cilj svima.

- Zahvala svima koji nam pomažu, ali najviše će nam pomoći ako njihovim zajedništvom djeluju ka nama, da nas još jače vežu za ono što je naš cilj - očuvati jedinstvo hrvatskog naroda. Time ćemo s predstavnicima te predsjednikom Hrvatske i premijerom, osigurati jednakopravnost, pa u konačnici doći i do legitimnog predstavljanja hrvatskog naroda u BiH - kazao je on za kraj.

Čović je inače u Vitezu nazočio sjednici Predsjedništva HDZ-a Kantona Središnja Bosna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.