REAKCIJE

Turković: Odlukom Vijeća ministara uskraćuju se elementarna prava državljanima BiH

Dodala je kako za održavanje izbora postoje sredstva, te da novac uopšte nije u pitanju, već isključivo politička volja

H. J. I.
  • Turković: Očigledno da je riječ o radnjama koje idu na štetu građana BiH

    Turković: Očigledno da je riječ o radnjama koje idu na štetu građana BiH

    Foto: Arhiva


- Današnja odluka tiče se uskraćivanja elementarnih prava državljana Bosne i Hercegovine - poručuje ministrica vanjskih poslova i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Bisera Turković nakon današnjeg propalog pokušaja da ovo tijelo osigura sredstva potrebna za održavanje predstojećih općih izbora. 

- Ono što se desilo je potpuno neprimjereno bilo kojem demokratskom sistemu u svijetu. Odluka se tiče uskraćivanja elementarnih demokratskih prava državljanima BiH da biraju i da budu birani. To je nešto što se ne smije tolerisati. Ministri koji sjede u Vijeću ministara BiH su zaduženi da izvrše ono što je uslov demokratskog funkcionisanja države i vlasti, a danas je to omogućeno - navela je Turković.

S obzirom da se radilo o telefonskoj, tačnije sjednici održanoj putem aplikacije viber, nije bilo rasprave, nego je sjednica svedena na glasanje za ili protiv.

Kako je pojasnila Turković, prilikom ovakvih sjednica, ne samo da ne postoje diskusije, nego nisu moguće ni dopune i dodatni zaključci.

Podsjeća i da budžet za ovu godinu još uvijek nije usvojen.

- Očigledno da je riječ o radnjama koje idu na štetu građana BiH. Stvara se nesigurnost, i ekonomska i finansijska, a najviše nesigurnost u ostvarenju prava - rekla je Turković.

Dodala je kako za održavanje izbora postoje sredstva, te da novac uopšte nije u pitanju, već isključivo politička volja.

NA VRH

Podijeli članak na