PREDSJEDNIK HRVATSKE

Milanović: Ratificiramo li pristup Švedske i Finske u NATO bez krika, prodali smo jedno porodično srebro

On izjavio je će hrvatskog ambasadora pri NATO-u instruirati da bude protiv članstva Finske i Švedske dok se ne reformira izborni zakon u BiH

Zoran Milanović. Screenshot / HRT

E. Ć.

18.5.2022

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović komentarisao je danas potez Finske i Švedske koje su podnijele zahtjev za članstvo u NATO savez. 

Milanović nije mogao, a da ne spomene Bosnu i Hercegovinu i pitanje Hrvata u našoj zemlji. Rekao je da su "Turska, Austrija i Ugarska krive za red u BiH i da su podjele nastale tokom njihovog perioda".

- Kao što ste vidjeli danas su Finska i Švedska podnijele molbu za pristupanje NATO-u i sastalo se Sjevernoatlantsko vijeće i nije odlučilo ništa jer je Turska zasad protiv. Na to želim i na neke druge stvari skrenuti pozornost. To što Turska traži, pogotovo od Švedske, po meni je previše, ali to je moje mišljenje. 




Austrija, Ugarska i Turska napravile red

Turska ima sve pravo da to radi i zato NATO nije mogao donijeti odluku. Zašto je do toga došlo? Je li iko razgovarao s Turskom prije nego je ova cijela avantura započela prije skoro mjesec dana. Je li se švedski kralj javio turskom predsjedniku? Nije. Je li se švedska premijerka javila turskom predsjedniku ili premijeru? 

Očito nije jer se nije usudila s obzirom na grozne odnose te dvije države, koje Švedska i Finska i SAD i dio Evropske unije zanemaruju, potpuno ignoriraju Ankaru kao da ne postoji - rekao je Milanović i dodao kako "Turska sigurno neće ustati od stola bez da nešto dobije i da to znači da će Turska skupo prodati svoj status u NATO-u u kojem je od prvog dana".

Milanović je rekao da rat u Ukrajini traje, daleko od hrvatskih granica i da Hrvatska ima svoje probleme. Kao takve naveo je korupciju, rasturanje pravne države, teroriziranje DORH-a, kao i status Hrvata u BiH koji su, kako kaže, sa skoro 800.000 pali na manje od 500.000.

- U svjetlu svega toga, ovo što se događa s Finskom, Švedskom i Turskom nije dobro s jedne strane, a opet je dobro da ljudima u Hrvatskoj koji ne vide što radi Plenković u privatnoj režiji da konačno shvate kako se ozbiljne države ponašaju. Mi, odnosno ja, nismo protiv Švedske i Finske.

Mogu uvijek reći da bi se svako u međunarodnim odnosima trebao držati svoje kategorije i udarati u granicama svoje težine, ne biti polusrednja, a mlatiti se s teškašima. Kad se upustiš u tu igru pukne ti arkada i nešto još gore od toga. I to se sada događa na neki način. Švedska vanjska politika ima mišljenje o svemu i savjet svakome.

Hrvate se u BiH kao politički entitet razara, u tome u zadnje vrijeme aktivno sudjeluje Plenković i njegovih nekoliko saradnika. Drugi šute i ne znaju što bi sa sobom. Neki se prave mrtvi. Mi ne smijemo biti u fingiranoj smrti, moramo se boriti za svoje interese. Nakon 25 godina od Dejtona, tamo i dalje nema nijednog hrvatskog časnika. 

Zato jer nam ne daju. Tamo ne smije primirisati nijedan uniformirani hrvatski čovjek. Što je Vlada učinila? Ništa. Mrtvilo. To me vrijeđa. Znate ko tamo jest? Austrija, Ugarska i Turska. To su države koje su historijski napravile sav red u BiH. Ona je danas takva zahvaljujući podjelama koje su nastale u njihovo vrijeme. Ko to dizajnira - pita se Milanović. 

"Hrvati bi mogli proglasiti samoupravu"

Milanović izjavio je će hrvatskog ambasadora pri NATO-u instruirati da bude protiv članstva Finske i Švedske dok se ne reformira izborni zakon u BiH.

- Do zadnjeg trenutka ću govoriti i upozoravati da je zadnja na Saboru koji može ili ne mora dići ruku za ratifikaciju tog pristupa. To ne bi bio čin protiv Švedske i Finske, nego za Hrvatsku. Ratificiramo li to bez ispaljenog krika, mi smo poklonili jedino porodično srebro, jedinu polugu utjecaja, da bismo eventualno riješili problem koji nam se događa, ne na Dnjepru, nego na Uni - dodao je Milanović.

Predsjednik Hrvatske je naveo kako bi Hrvati mogli proglasiti samoupravu.

- EUROFOR će biti nahuškan na Hrvate. Želim izbjeći da se to dogodi i da se hrvatski interesi akomodiraju u okviru Dejtona. To više od godinu dana nastojim i kad god pokušam, konstantno opstrukcija. Iz Brisela, Vašingtona, one su nevidljive, ali opstrukcije iz Vlade i HDZ-a od Plenkovića.

Nije moguće da HDZ-ovci o ovome ne misle ništa. Dragan Čović kaže vi se dogovorite. Gdje da se dogovorim? U okviru VNS-a. To je poruka Plenkoviću izvoli se dogovoriti s predsjednikom da imate jasan stav. On će morati objasniti svom narodu što su govorili i radili. To je situacija u ovom trenutku. Mi sad slušamo o akcijama Grlića Radmana. On sada povlači Blinkena za rukav, to je vjerojatno izmislio, ali i da je istina, zašto tek sad? - izjavio je Milanović i nastavio:

- Nećemo ući u neki Plenkovićev projekat, ko u Hrvatskoj zna što je OECD? To su tri radna mjesta za tri štrebera. Schengen, ne vjerujem da će se to dogoditi. Mi možemo živjeti bez Schengena, ali on nije upitan. Schengen ili opstanak Hrvata u BiH to je moralno pitanje ove epohe. Kad je trebalo braniti Hrvatsku, to su zajednički radili Hrvati iz Hrvatske i BiH. Gdje je bio Plenković tada? Šta je on dao za Hrvatsku?

Zanoktica Hrvata u BiH vrijedi više od švedsko-finske granice

Na pitanje da li Plenković ima neke ambicije u EU, Milanović je odgovorio novinarima da upitaju hrvatskog premijera da li cilja na neke pozicije, jer neće doživotno biti predsjednik HDZ-a.

Milanović je poručio "kako mu zanoktica Hrvata u BiH vrijedi više nego švedsko-finska granica".

- Govorio je prije ovih izbora, sad imamo novi ciklus. Kako drugačije objasniti ovu opstrukciju i loptanje Hrvatima u BiH. Evo vam ugleda Hrvatske, ne daju nam da imamo svoje časnike u zapovjedništvu EUROFOR-a. Sada kada je sve i formalno gledajući propalo, Komšić će i dalje biti član Predsjedništva u BiH, ja ne vidim da ga se spriječi. 

Zato su smišljeni mehanizmi, u Dejtonu potpisani od strane Hrvatske kao jamca da se ti ljudi zaštite kao politički entitet. Ja se sad tu borim i neću prestati - rekao je, između ostalog, Zoran Milanović, prenosi HRT.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.