ZORA VIDOVIĆ

Ministrica finansija u Vladi RS: Elektroprivreda RS trebala bi da plati 90 miliona maraka slovenačkom "Vijaduktu"

Iako su zastupnici slovenačke firme uputili zahtjev za isplatu novca, gdje će se uskoro za svaki mjesec kašnjenja plaćati kamata od pola miliona maraka, ona kaže kako nije puno upoznata sa ovim slučajem

H. J. I.

Vidović: Nisam puno upoznata sa historijom tih dešavanja

Foto: Agencije


Ministrica finansija u Vladi RS, Zora Vidović smatra kako bi Elektroprivreda RS trebalo da plati 90 miliona maraka slovenačkom "Vijaduktu", a po osnovu nedavno završene arbitraže u Vašingtonu, piše portal Capital.ba.

Ona nije objasila zašto bi ERS trebao da snosi odštetu za jednostrano raskinutu koncesiju.

Pola miliona KM kamata za svaki mjesec kašnjenja

Iako su zastupnici slovenačke firme uputili zahtjev za isplatu novca, gdje će se uskoro za svaki mjesec kašnjenja plaćati kamata od pola miliona maraka, ona kaže kako nije puno upoznata sa ovim slučajem.

- Nisam puno upoznata sa historijom tih dešavanja. Angažovali smo određene eksperte da vidimo šta se tu dešava, ali po mojoj procjeni to ne bi trebao da snosi budžet nego Elektroprivreda - kazala je ona danas.

Podsjećamo, RS izgubila je 90 miliona KM u sporu pred arbitražnim sudom u Vašingtonu, po tužbi slovenačke kompanije "Vijadukt", a zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu.

Ugovor raskinut 2015. godine

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je "HES Vrbas", koji je trebalo da gradi HE na Vrbasu, u oktobru 2015. godine uputio Vladi RS odštetni zahtjev od 46 miliona KM zbog raskida ugovora, a kako se nisu dogovorili, većinski vlasnik HES-a, slovenački "Vijadukt", je pokrenuo zahtjev za arbitražu sa BiH u Vašingtonu.

Ugovor o dodijeli koncesije vrijedan 165 miliona eura Vlada RS je sa "HES Vrbas" potpisala 2004. godine, a njime je bila planirana izgradnja HE "Krupa" i HE "Banja Luka-Niska".

Međutim, godinu kasnije oko 20.000 građana Banja Luke potpisalo je peticiju protiv ovog projekta, a s obzirom da se projekat deset godina nije realizovao, ugovor je raskinut u septembru 2015. godine.

NA VRH

Podijeli članak na