POTVRĐENO ZA AVAZ

Vlada FBiH sutra donosi odluku o izdvajanju milion KM za subvencioniranje električnih automobila

Kako je Džindić rekao, po prvi put u budžetu Federacije su planirana sredstva koja će se iskoristiti za poticaj pojedincima pri kupovini električnih automobila

Subvencija za električna vozila iznosi 10 hiljada KM. Ilustracija

E. Ć.

18.5.2022

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić potvrdio je za portal "Avaza" da bi Vlada Federacije Bosne i Hercegovine sutra trebala donijeti odluku o izdvajanju milion KM u svrhu subvencioniranja građana koji kupuju električne i hibridne automobile.

Kako je Džindić rekao, po prvi put u budžetu Federacije su planirana sredstva koja će se iskoristiti za poticaj pojedincima pri kupovini električnih automobila u iznosu od milion KM. Dodao je da je definisana i visina iznosa koji se dodjeljuje kao finansijski poticaj pojedincima. Za električna vozila to iznosi 10 hiljada KM, za hibridna električna plug-in vozila 5, koliko i za hibridna full hybrid vozila. 

- Ministarstvo je sačinilo Program o dodjeli subvencija pojedincima za kupovinu novih automobila u 2022. godini koji imaju isključivo električni pogon i automobila koja uz motor sa unutarnjim sagorijevanjem, pokreće i električni pogon - rekao je Džindić za "Avaz" i dodao da će se ta vozila zadržati u vlasništvu najmanje dvije godine.

Pod "novim automobilom" smatra se vozilo koje nije bilo u upotrebi i nije ranije registrovano. Prema tehničkim uslovima, prihvatljiva vozila će smatrati električna vozila sa emisijom CO2 0g/km, hibridna električna plug in vozila sa emisijom sadržaja CO2 manjim od 50g/km i hibridna vozila full hybrid" sa emisijama carbon dioksida najviše 130g/km.

Korisnik subvencije može biti državljanin BiH, sa prebivalištem u Federaciji i sa 18 navršenih gotina koji uz podneseni zahtjev dostavo obaveznu dokumentaciju u skladu s Javnim pozivom. Sredstva će se dodjeljivati po osnovu raspisanog Javnog poziva nakon objave odluke u Službenim novinama FBiH. 

Program traje do utroška sredstava od 1 miliona KM, a najkasnije do kraja fiskalne godine (odnosno do 31.12.2022. godine).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.