POLITIČKA ANALITIČARKA

Svetlana Cenić za "Avaz": Neosiguravanje novca za izbore je čista ucjena HDZ-a

Raspakivanje Izbornog zakona je rizična procedura i može da otvori Pandorinu kutiju u kojoj će 101 zlo isplivati

Svetlana Cenić. Arhiv

Piše: N. Aj.

19.5.2022

Svetlana Cenić, politička analitičarka, za "Avaz" je o odluci Vijeća ministara BiH da ne osigura finansijska sredstva za održavanje općih izbora, koji su zakazani za 2. oktobar, rekla da je "ovo već sad strašna agonija".

- Već dvije godine mi se bakćemo s budžetom koji se ne usvaja. To znači da neko ne radi ono za šta je izabran, za šta je postavljen, za šta prima plaću. I to je krajnje neodgovorno prema građanima, prema svima, pa čak i prema onima u koje se oni tako zaklinju da ih brane, da ih štite, da zastupaju njihova prava. Ja tamo ne vidim nikoga da zastupa moja prava - kazala je Cenić.

Osvrnula se i na tvrdnje HDZ-a BiH da zahtjev Centralne izborne komisije o finansiranju krši zakon.

Izbori održati pod svaku cijenu

- To traži opširno obrazloženje po čemu se to krši zakon. I je li veće kršenje zakona, ako se uopšte mogu neke paralele praviti, da se građanima onemogućavaju njihova osnovna ljudska i demokratska prava, a to je da glasaju. Pare će se naći i moraju se naći. Bez obzira koliko oni željeli to da blokiraju. Ja ovo vidim kao čistu ucjenu. Ovo je čista ucjena da bi se iznudilo nešto, a u ovom slučaju možda izmjene Izbornog zakona ili slično. Ali će se izbori održati pod svaku cijenu. Mislim da je ovo kontraproduktivno po HDZ. Nije dobro za HDZ jer će se naći na meti sankcija, a umanjuje i šansu gospodinu Čoviću da on lično uspije na ovim izborima - istaknula je Cenić.

Dodala je da bi voljela da vidi temeljito obrazloženje u zemlji u kojoj ne postoji vladavina plava, o kojem to pravu i utemeljenjima govori Vjekoslav Bevanda(HDZ), ministar finansija i trezora i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

- Mogli su dati iscrpno obrazloženje po čemu je to kršenje zakona jer gledali smo u prošlosti kako se taj zakon izvitoperi, kako se rastegljivo tumači, kako postaje fluidan u onom momentu kada su u pitanju interesi. Da ne govorim o blokadi svega onoga što je uslov Evropske unije, o tome koliko je štetno i koliko pokazuje da niti ovdje iko vodi računa o građanima, a ne o EU. Vidi se da je čisto fingiranje ta priča o Evropi, čista šarada - smatra Cenić.

Nemamo mogućnost vanrednih izbora

Naglasila je da ukoliko ciljanju na "raspakivanje Izbornog zakona", da bi se pomjerio rok, jer, kako kaže, nemaju nikakvo utemeljenje, da bi se našao neki izgovor zašto se odlažu izbori.

- Sada bi morali da mijenjaju Izborni zakon, a to znači potpuno raspakivanje i mislim HDZ se tome nada. Jer kada raspakujete zakon i idete u neke izmjene, nikada ne znate šta će se još dešavati. To je vrlo rizična procedura i može da otvori Pandorinu kutiju u kojoj će 101 zlo isplivati. Bit će veći trošak nego korist.

Mi u ovoj državi po zakonu nemamo mogućnost vanrednih izbora, nego smo osuđeni na to kako kome padne na pamet da blokira sve, a mi tu kao taoci ili terapijska grupa nedoraslim ljudima - kazala je Cenić.

Istaknula je da postoje druga rješenja.

- Ne bi bio prvi put da CIK pozajmi pare do usvajanja budžeta pa vraća. Zato i nemamo još budžet. Sve to se znalo i išlo se na potpunu blokadu. A to nikada nije dobro jer se vrati kao bumerang onome ko pokuša i zateže do krajnjih granica - zaključila je Cenić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.