GODIŠNJICE

Sulejmen Homoraš preživio je zahvaljujući svom komšiji Srbinu

Učenjem jasina pored devastiranog lovačkog doma na Mostini kod Čajniča i polaganjem cvijeća kraj objekta na kojem tragovi puščanih metaka podsjećaju na zlo iz maja 1992. godine, obilježena je 30. godišnjica od zločina nad civilima Čajniča i okoline

Piše: A. Bajramović

19.5.2022

Sulejmen Homoraš: Ne daj Bože ni dušmanu da preživi što sam ja. A. BAJRAMOVIĆ

Učenjem jasina pored devastiranog lovačkog doma na Mostini kod Čajniča i polaganjem cvijeća kraj objekta na kojem tragovi puščanih metaka podsjećaju na zlo iz maja 1992. godine, obilježena je 30. godišnjica od zločina nad civilima iz Čajniča i okoline. U maju 1992. u lovačkom domu bila su zatočena 42 Bošnjaka, a 19. maj kao datum njihovog ubistva obilježava se kao dan stradanja bošnjačkog stanovništva iz ove općine.

Među 42 civila koji su ubijeni na Mostini bio je i brat Hatidže Šišić koji je tada imao 24 godine i bio student mašinstva. U Čajniče je došao zbog majke, a odveden je tako što je otet iz njenih ruku.

Pet puta odvođen od kuće

- Ovdje su zatvoreni, ovdje su mučeni i ovdje su svirepo ubijeni. Neki od njih su nađeni u grobnicama koje su premještane i prekopavane da bi se ovaj strašni zločin prikrio. Neki od naredbodavaca nisu još uvijek dostupni licu pravde. Nažalost, nalaze se u susjednoj državi Srbiji, koja ne želi da ih isporuči niti procesuira – kazala je Šišić.

Sulejmen Suljo Homoraš nije mogao skriti emocije ispred ostataka doma u kojem je proveo samo jednu noć.

- Ne daj Bože ni dušmanu da preživi što sam ja. Najmanje pet puta sam odvođen od kuće, saslušavan, ispitivan... Zamislite situaciju u kojoj vam dođe čovjek i kaže da, ako ne dovedem brata koji je tada bio na slobodnoj goraždanskoj teritoriji, ubićemo ti i djecu i ženu – priča Homoraš o danima maja 92. u Čajniču.

U lovačkom domu na Mostini prenoćio je samo jednu noć. Spašen je u posljednjem trenu.

- Preživio sam zahvaljujući mom prijatelju Srbinu, pokoj mu duši, koji je došao po mene i još jednog mog druga i odveo nas odavde juče, 18. maja 1992. Sutradan je izvršena egzekucija. Već 20. maja je oko 500 muslimana pušteno da, autima i autobusima, ode prema Pljevljima – kaže Homoraš.

Kultura sjećanja

Kao i svake godine kad je u mogućnosti Izet Kešan sa suprugom došao je sa suprugom kako bi odao počast svom amidži Hamšu, amidžićima Muju i Ismetu, rođaku Ibru i ostalim sugrađanima. Kaže kako su zarobljeni nakon što su iz šume, kojom su pokušavali stići do Pljevalja, izašli na cestu. Ispitivani su, opljačkani, zatočeni na Mostini, a potom ubijeni.

- Dođemo da bismo iskazali podršku, da zamolimo sve da se borimo da se ovo ne zaboravi. Kultura sjećanja je osnov bitisanja nas kao Bošnjaka na ovom teritoriju – ističe Kešan.

Glavni imam MIZ Čajniče, Avdo ef. Šišić najavio je da će prioritet u narednom periodu biti izgradnja spomen – obilježja na Mostini u znak sjećanja na žrtve čiji posmrtni ostaci, najvećim dijelom, još nisu pronađeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.