SARAJEVO

Delegacija medžlisa Prijedor u posjeti Reisu-l-ulemi Husein-ef. Kavazoviću

Cilj posjete Reisu-l-ulemi je bio da se Reisu-l-ulema upozna sa svečanim otvorenjem jedne među najstarijim džamijama a posljednom neotvorenom prijedorskom džamijom, džamijom Sultan Mahmuda l u džematu Čaršija-Stari Grad

Medžlis Prijedor u posjeti Reisu-l-ulemi Husein-ef. Kavazoviću. MEDŽLIS IZ PRIJEDOR

Avaz.ba

19.5.2022

Nakon posjete Reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića medžlisu Prijedor proteklog mjeseca, Glavni Imam Medžlisa Benjamin-ef. Hodžić, predsjednik medžlisa gospodin Ajdin Varmaz te Imam Čaršijske džamije Omer-ef. Redžić ispred medžlisa Prijedor posjetili su Reisu-l-ulemu dr. Husein-ef. Kavazovića u Sarajevu.

Cilj posjete Reisu-l-ulemi je bio da se Reisu-l-ulema upozna sa svečanim otvorenjem jedne među najstarijim džamijama a posljednom neotvorenom prijedorskom džamijom, džamijom Sultan Mahmuda l u džematu Čaršija-Stari Grad.

Afirmacija vakufa

 Na samom početku, Glavni imam Benjamin-ef. Hodžić Reisu-l-ulemi dr. Husein-ef. Kavazoviću je prenio selame Muftije bihaćkog hafiza Mehmeda-ef. Kudića te zahvalio se na skorašnjoj posjeti Prijedoru, te naglasio koliko je ta posjeta bila značajna za Prijedor i Prijedorčane.

Predsjednik medžlisa gospodin Ajdin Varmaz je iskoristio priliku i upoznao Reisu-l-ulemu sa generalnim stanjem u Medžlisu, te predstavio neke od ideja za samo funkcionisanje medžlisa kako bi projekti od značaja za medžlis dobili još veću pažnju od Islamske zajednice, posebno kada je u pitanju afirmacija vakufa i njihovih potencijala koji bi uveliko olakšali funkcionisanje medžlisa kao institucije.

SUSRETLJIVOST i zainteresiranost

Omer-ef. Redžić, Imam Čaršijske džamije zahvalio se na prijemu i prenio selame svojih džematlija uvaženom Reisu-l-ulemi, te pozvao Reisu-l-ulemu na svečano otvorenje džamije Sultan Mahmuda l. u džematu Čaršija-Stari Grad, te naznačio da bi džematlijama dolazak Reisu-l-uleme itekako posebno značio. Tom prilikom Reisu-l-ulemi, Omer-ef. je uručio pozivnice za svečano otvorenje i sliku "Sjene Prijedora" autorsko djelo prijedorskog slikara.

Još jednom smo se uvjerili u susretljivost i zainteresiranost uvaženog Reisu-l-uleme za svaki dio naše zajednice, posebno za medžlise u manjem entitetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.