POTVRDIO ADVOKAT

Preminuo Radomir Stojnić optužen za zločine u Prijedoru

Prema optužnici, zajedno s Dušanom Milunićem i Radovanom Četićem, nije učinio ništa da spriječi progon civila bošnjačke nacionalnosti s područja sela Zecovi, ubistva, deportacije i prisilno preseljenje stanovništva ili drugo teško oduzimanje slobode

Preminuo Radomir Stojnić. Agencije

H. J. I. / BIRN

19.5.2022

Radomir Stojnić zvani "Grom", optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen u prijedorskom selu Zecovi, preminuo je prije nekoliko dana, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegov advokat Marinko Brkić.

- Tačna je informacija. Jučer sam obaviješten od porodice - rekao je Brkić za BIRN BiH.

Za učešće u ubistvima najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti počinjenim u julu 1992. u Zecovima, sa Stojnićem su optuženi Dušan Milunić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Ilija Zorić, Željko Grbić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić te Rajko Gnjatović.


Prisilno preseljenje stanovništva

Prema optužnici, oni su bili pripadnici Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske RS (VRS), rezervne milicije i drugih formacija.

Prema riječima Brkića, zajedno s Radomirom u ovom predmetu optužen je i njegov sin Zoran, dok je drugi sin Goran bio svjedok u januaru 2020. godine.

Stojnić zvani "Grom" se teretio kao komandir rezervne stanice milicije Rasavci koja je organizirana u okviru Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, a koja je djelovala kao dio milicije Ministarstva unutrašnjih poslova RS (MUP RS).

Prema optužnici, zajedno s Dušanom Milunićem i Radovanom Četićem, nije učinio ništa da spriječi progon civila bošnjačke nacionalnosti s područja sela Zecovi, ubistva, deportacije i prisilno preseljenje stanovništva ili drugo teško oduzimanje slobode.

Kako stoji u optužnici, oni su se 22. jula 1992. sastali u Rasavcima i prenijeli plan da se 23. jula otpočne s akcijom pretresa sela Zecovi iako su znali da u selu više oružja nema. Kako se navodi, Milunić i Radomir Stojnić, uz prisustvo Četića 23. jula, izvršili su postrojavanje Rasavačke čete i saopćili plan kretanja vojske i policije kroz selo.


Suđenje počelo 2015. godine

Stojnić, zajedno s Milunićem i Četićem, teretio se da je naredio pripadnicima vojno-policijskih snaga da uklone tijela 32 ubijene osobe u zaseoku Gradina i na taj način osigurao prikrivanje tragova tog zločina.

Stojnić je druga osoba iz ovog predmeta koja je preminula. U maju 2018. godine Sud BiH obustavio je postupak protiv Zdravka Antonića zbog njegove smrti.

U martu ove godine pred Sudom BiH odgođeno je suđenje u ovom predmetu zbog bolesti optuženog Stojnića, odnosno njegovog nedolaska, dok je 13. maja vještakinja medicinske struke zaključila da on nije sposoban za sudski postupak. Tada je navela da je nemoguće predvidjeti da li će i kada biti u stanju da se pojavi u sudnici. Na tom ročištu dogovarano je i razdvajanje postupka.

Suđenje u ovom predmetu je počelo u aprilu 2015., a od januara 2020. održana su tri glavna pretresa. Suđenja su odgađana zbog pandemije, o čemu je BIRN BiH ranije pisao, a trenutno je postupak u fazi izvođenja dokaza Odbrane. Nastavak suđenja je zakazan za 10. juni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.