ZAVRŠENA SJEDNICA HDZ-A

Čović: Cijenim Milanovićev rad, ali da nije Plenkovića Šarl Mišel ne bi došao u BiH

Dodao je da ga posebno žalosti "da jedan dio institucija BiH mimo strategija, zakona o vanjskoj politici nastupa u ime jedne politike, jedne političke stranke, ako hoćete, hodajući po svijetu"

Čović: Naveo je da se mora razgovarati o zakonima. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

20.5.2022

Nakon današnje sjednice Predsjedništva HDZ-a, a potom i Središnjeg odbora ove stranke, danas je lider HDZ BiH, Dragan Čović novinarima iznio očekivanja od sutrašnjeg sastanka s predsjednikom Evropskog vijeća Šarlom Mišelom (Charles Michel).

Rekao je da smatra da je korisno da je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković uspio osigurati svojim angažman osigurati njegovo prisustvo kako bi se govorilo o temama aktuelnim za BiH.

- Mišel u BiH dolazi danas gdje će se sastati sa Predsjedništvom BiH u Sarajevu. Sutra ujutru će s političkim liderima razgovarati u Delegaciji EU, a zatim odlazi u Mostar. Treba podsjetiti da je ranije Milanović prvo kritikovao politiku i pristup Plenkovića zbog načina na koji se bori za Hrvate u BiH, ironično poručujući da sve što je uradio je ispolovanje da BiH posjeti predsjednik Evropskog vijeća Mišela - rekao je Čović.

Čović je kazao i kako Mišela ne bi bilo u BiH "da nije bilo Plenkovića". On je to rekao odgovarajući na pitanje o tome da li HNS treba zauzeti stranu između hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića.

- Primarno tema za mene je provedba Sporazuma iz Mostara koji je za sebe vezao i Izborni zakon, izmjene i dopune izbornog zakona na tragu legitimnog predstavljanja, provedbi svih presuda kako Ustavnog suda tako i Suda u Strazburu i naravno oko aktuelnih tema ovih aktivnosti koje su otpočeli kad je u pitanju ovaj vremenski period od pet mjeseci za opće izbore. Naravno da ću imati jako puno komentara zbog svega što se dešavalo i ovih dana kao dopunu jednog pritiska jednog dijela prije svega sarajevskih i medija i političara koje prati i jedan dio međunarodne zajednice na tragu različitim obilježjima kako već ne legitimno izborno povjerenstvo osigurati nelegitimno i novac i nelegitimne aktivnosti zapošljavanja kako bi onda dobili izbore koji će biti demokratski - rekao je Čović.

Dio institucija BiH mimo strategije

Podvukao je kako će vrlo jasno kazati da se to ne smije raditi i da je to nedopustivo.

- Vrlo jasno ću naznačiti da oni koji to rade danas, da su zadnjih godinu ili zadnjih tri, četiri mjeseca radili ovakav pritisak na one koji su blokirali donošenje globalnog fiskalnog okvira, globalnog proračunskog okvira i proračuna za ovu godinu mi uopće ne bi imali to kao temu - rekao je on.

Dodao je da ga posebno žalosti "da jedan dio institucija BiH mimo strategija, zakona o vanjskoj politici nastupa u ime jedne politike, jedne političke stranke, ako hoćete, hodajući po svijetu".

- Bio to član Predsjedništva Bošnjaka jedan ili drugi ili ministrica vanjskih poslova BiH. Ministrica vanjskih poslova BiH za koju se traži već godinu smjena u Vijeću ministara za koju se traži da se u Parlamentu raspravlja o njenom radu ili neradu izvan sustava i danas dok mi sjedimo hoda po svijetu i traži određene mjere, a ono što neko radi naziva blokadama. Imam osjećaj da smo ih razočarali kao Hrvatski narodni sabor BiH, što smo kazali idemo na izbore, idemo uvjerljivo dobiti te izbore pa ćemo vidjeti kako dalje. Imam osjećaj da su bili spremni da ćemo reći mi blokiramo - rekao je on.


Mora se razgovarati o zakonima

Naveo je da se mora razgovarati o zakonima, koji su u parlamentarnoj proceduri, oko PDV, trošarina, znači fiskalni zakoni koji najizravnije odlučuju o iznosima koje ćemo imati u proračunu.

- Oni koji su željeli uraditi nešto dobro za BiH morali su davno krenuti u taj proces. Ono što me žalosti mislim da su napravili najveću grešku naši prijatelji iz Sarajeva i kad su počeli prozivati jednog izuzetnog profesionalca, eksperta za područje finansija koji neizmjerno voli ovu zemlju da on blokira, za njega traže sankcije, a mislim na gospodina Bevandu koji je u zadnjih godinu napisao otprilike 30tak intervencija prema Vijeću ministara i drugih kako bi se sazivale sjednice Fiskalnog vijeća, Vijeća ministara da bi se raspravljalo o proračunu, a za što nikakvih reakcija nije bilo i sad se tobože svi zalažu za jednu odluku - iznio je Čović.

Što se tiče opredjeljenja ili ne opredjeljenja za predsjednika Republike Hrvatske i premijera Hrvatske, Čović je rekao da bi katastrofalna greška bila da predstavnici politike hrvatskog naroda u BiH na taj način promišljaju vođenje politike.

Čovič je kazao da još nije raspravljano o zajendičkom kandidatu 12 stranaka HNS-a za Predsjedništvo BiH dodajući da će o tome biti riječi krajem juna.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.