ISTRAŽILI SMO

I advokati rade ispod tarife: U BiH je sve skuplje, samo cijena razvoda ista

Tužba za razvod braka košta 360 KM

Porastao broj razvoda od perioda pandemije. Ilustracija

Piše: A. Kukić

21.5.2022

Period pandemije koronavirusa, nakon kojeg su se građani BiH suočili s brojim ekonomskim izazovima poput otkaza, besparice i sveopćeg beznađa, doveo je do povećanog broja razvoda u Bosni i Hercegovini.

Do naglog rasta cijena došlo je u skoro svim sferama života. Poskupljuje sve, od hljeba, energenata, do lijekova. Međutim, zanimljivo je da cijena razvoda nije mijenjana, a advokati nam kažu da često idu ispod advokatske tarife i izlaze ususret klijentima.

Neprocjenjiva vrijednost

Advokat Azur Prnjavorac kaže za „Avaz“ da je cijena advokatskih usluga identična kao što je bila te da nije bilo izmjena i dopuna.

- Razvod braka spada u predmete čija je imovinska vrijednost neprocjenjiva, odnosno, recimo, kao da je vrijednost 10.000 KM i, prema toj vrijednosti, svaka radnja učinjena od advokata iznosi 360 KM, plus PDV. Tužba za razvod braka je 360 KM, s tim da stranka ima mogućnost da sama sebe zastupa - govori Prnjavorac.

Prnjavorac: Stranka može sama sebe zastupati. Avaz

Paradoksalno, ali je činjenica da je pandemija „primorala“ supružnike da više vremena provode zajedno, što je uzrokovalo povećan broj razvoda.

- Što su ljudi manje skupa, manje je prilika za konflikte - dodaje Prnjavorac.

Kraća procedura

Advokatica Elma Arnautović, također, potvrđuje da se cijene razvoda nisu mijenjale te da se broj razvoda povećao od perioda pandemije koronavirusa.

O povećanom broju razvoda u periodu pandemije kaže kako je činjenica da su partneri koji su inače bili zauzeti poslovnim obavezama bili prinuđeni više vremena provoditi zajedno.

- Neki su se tada i bolje upoznali, što im se, očito, nije svidjelo. Primjetan je trend sporazumnog okončanja brakova, što je pohvalno jer skraćuje proceduru i znatno manje košta - zaključuje Arnautović.

Podaci Agencije

Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da se u 2021. za devet mjeseci razvelo 1.519 parova, dok je godinu prije taj broj iznosio 1.354, što predstavlja povećanje od 11,36 posto.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.