LIDER HDZ-A NAKON SASTANKA

Čović: Mišelu smo rekli da ćemo učiniti sve da stabiliziramo političke tokove u BiH

Što se tiče hrvatske strane kazali smo da ćemo dalje govoriti o pregovaračkim aktivnostima oko definiranja mape puta i naravno otkloniti nepoznanice koje se tiču implementacije izbornih rezultata, rekao je Čović

Piše: E. T.

21.5.2022

Završen je sastanak predsjednika Evropskog vijeća Šarla Mišela (Charles Michel) sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i liderom SDA Bakirom Izetbegovićem.

Nakon sastanka medijima se obratio predsjednik HDZ-a Dragan Čović koji je rekao da mu je čast što je imao priliku razgovarati sa Mišelom kao i sa ostalim kolegama na teme odnosa u Bosni i Hercegovini.

- Razgovarali smo kako napravili fokus na evropske integracije, našeg evropskog puta i dobivanja kandidatskog statusa. Zahvaljujem se na inicijativi da se ovi sastanci održe. Čini mi se da smo svi pripravni da napravimo iskorak, da li će to biti sastanak u Briselu vidjet će se, a sve kako bi napravili evropsku mapu puta BiH u koji bi se stavila jedna dinamika i sve što treba raditi da imamo jednu ponovnu perspektivu. Rekli smo da ćemo učiniti sve da stabiliziramo političke tokove u Bosni i Hercegovini. 



Čović:  Što se tiče hrvatske strane kazali smo da ćemo dalje govoriti o pregovaračkim aktivnostima - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Izborna kampanja je krenula. Što se tiče hrvatske strane kazali smo da ćemo dalje govoriti o pregovaračkim aktivnostima oko definiranja mape puta i naravno otkloniti nepoznanice koje se tiču implementacije izbornih rezultata, ali u osnovi na taj razgovor utiču oni koji mogu za stolom donositi odluke, praviti zaključke tako da olakšamo predsjedavajućem vijeća u njegovoj namjeri da BiH ponovo dobije svoje mjesto kada je u pitanju kandidatski status za EU - rekao je Čović.

- Ne može se ići u izborni proces, a da ne znamo kako ćemo implementirati izborne rezultate. Sastanci su i ovaj sinoćnji i ovaj današnji u biti usmjereni na to kako stabilizirati odnose u Bosni I Hercegovini. Kako olakšati političku situaciju i kako je približiti potrebama aktuelnog političkog trenutka u okruženju - rekao je Čović.

Dalje dodaje da je želja da jugoistočna Evropa i čitav dio zapadnog Balkana ide ka EU

- Želimo da BiH stavimo u prioritet, naravno teme kako 14 uvjeta definirati. U osnovi su to tri uvjeta VSTV-a, sukob interesa, javne nabavke. Vrlo precizno smo kazali da tu nema improvizacije. Kroz institucije BIH, Vijeće ministara, Paralemnt nema nikakvih improvziacija od strane bilo kakvih zastupnika, predstavnika. Oko toga želimo imati vrlo jasan stav.

Nijedne riječi nije bilo o izborima i finansiranju izbora - zaključio je Čović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.