DOBRA PREDSEZONA

Jedan od najljepših vodopada privlači goste: Turisti se vraćaju na vodopad Kravica

Optimistični smo u pogledu predstojeće sezone, kaže Vučić

Vodopad Kravica: Dragulj na Trebižatu. Avaz

Piše: M. Smajkić

21.5.2022

Da se jedan od najljepših vodopada u Evropi, poznati bh. dragulj na rijeci Trebižat, vodopad Kravica oporavlja od krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, govori podatak da je tokom prošle godine prihod od prodaje ulaznica iznosio nešto više od milion i po maraka.

Podsjećanja radi, tokom 2020. godine gubici u ovoj poslovnoj jedinici JP „Parkovi“ iznosili su više od 90 posto.


Posjete školaraca

- Ta 2020. godina je uistinu bila kritična, kada su naši prihodi iznosili samo 338.061 KM. Dakle, lagani oporavak je krenuo već tokom prošle godine, a pozitivan utjecaj je u određenoj mjeri omogućen takozvanim Covid propusnicama - kaže nam Nikica Vučić, voditelj Poslovne jedinice Kravica.

Vučić navodi da su prilično zadovoljni i predsezonom. Ovo vrijeme obično je rezervirano za posjete školaraca, tokom svojih ekskurzija ili jednodnevnih izleta iz cijele BiH. Također, bilježe se i značajniji organizirani turistički dolasci iz inozemstva.


Vučić: Zadovoljni smo. Avaz

- Optimistični smo za predstojeću sezonu, pogotovo u usporedbi s proteklom godinom. Mi smo prilično vezani za dolaske u Međugorje, a sve je više posjeta tom hodočasničkom mjestu, ali i inače za turiste iz svijeta koji se odlučuju provesti ljetovanje u BiH ili susjednoj Hrvatskoj - govori on.

Vjeruje da će ususret sezoni značajnu ulogu odigrati i njihova marketinška kampanja bilbordima širom BiH.

- Također, značajno ulažemo u digitalni marketing pomoću društvenih mreža Facebook i Instagram te Google oglasa - kaže Vučić.


Brojne aktivnosti

Među brojnim aktivnostima i sadržajima koje su pripremili za ovu sezonu Vučić je izdvojio turistički voz koji nije bio u pogonu pune dvije godine.

Također, uz stalno održavanje sanitarnih čvorova, silaznih stepenica i prostora oko vodopada, ponovo su na Kravici angažirali spasioce, ali i zaštitare.


Kakve su cijene

Vučić nam je kazao da, prema odluci Gradskog vijeća Ljubuški, od 5. novembra 2021., umjesto dotadašnjeg utvrđivanja cijena ulazne karte prema razdobljima, sada se iste cijene primjenjuju tokom cijele godine. Karta za odrasle košta 20 KM, odnosno za one s prebivalištem u BiH 10 KM, za grupe učenika od 7 do 18 godina 5 KM, a agencije koje dovode grupe turista, prema sklopljenom ugovoru, imaju popust od 20 posto.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.