U TRAJANJU OD JEDNE GODINE

BiH preuzela predsjedanje Jadransko-jonskom strategijom EU

Naši prioriteti vezani su i uz turizam, zatim uz nametnuto pitanje energetske održivosti zemalja jadransko-jonske regije s obzirom na rusku agresiju na Ukrajinu, rekao je Brkić

Brkić: Nadogradnja učinjenog. Agencije

A. K.

21.5.2022

Bosna i Hercegovina preuzela je jednogodišnje predsjedanje Strategijom Evropske unije za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR), forumom putem kojeg četiri zemlje iz EU i šest izvan sarađuju u područjima prometa, zaštite okoliša i turizma. Tom incijativom je proteklih godinu dana predsjedala Albanija.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić kaže da će naša zemlja nastaviti raditi na pojedinim temama da nadogradi što je dosad učinjeno ali isto tako da se BiH približi članstvu u EU.


Pitanja mladih

- Priroteti BiH tokom predsjedanja jadransko-jonskom regijom bit će pitanje mladih, posebno u kontekstu proširenja EU-a. Taj generacijski cilj je i dalje pred nama, treba ga završiti - rekao je Brkić u razgovoru za Hinu u Tirani, glavnom gradu Albanije, gdje se održava godišnji forum.

- Mladima trebamo ostaviti prostor jadransko-jonske regije, a u konačnici i cijele Evrope, kao zaokruženi i integrirani prostor unutar EU. Da se razlike između razvijenih i manje razvijenih dijelova jadransko-jonske regije smanje. Nadam se da ćemo tome pridonijeti - dodao je.

Evropska komisija, izvršno tijelo EU, uspostavila je 2014. godine Strategiju za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR), kao način približavanja zemalja kandidata i potencijalnih kandidata Evropskoj uniji. U sklopu te strategije zemlje koje izlaze na Jadransko i Jonske more, ili se nalaze u njihovom zaleđu, a u kojima živi ukupno 70 miliona judi, međusobno sarađuju u područjima prometa, zaštite okoliša i turizma.


Više projekata

- Ljepota ovog nivoa regionalne saradnje je što tu sarađuju općine s općinom, grad s gradovima, sveučilište sa sveučilištima, prvredne komore, asocijacije sajmova i lokalna te državna razina vlasti gdje Evropska komisija prepoznaje da građani s jedne i druge strane granice jadransko-jonske regije trebaju osjetiti benefite - kaže Brkić.

U tom kontekstu je BiH imala više projekata uglavnom u pograničnom dijelu prema Hrvatskoj i Crnoj Gori, a tokom predsjedanja BiH će nastojati proširiti projekte i na druge dijelove svoje države.

- Naši prioriteti vezani su i uz turizam, zatim uz nametnuto pitanje energetske održivosti zemalja jadransko-jonske regije s obzirom na rusku agresiju na Ukrajinu, a također i uz ostala pitanja koja će se po sektorima definirati kroz suradnju među sveučilištima, privrednim komorama, regionalnim i lokalnim vlastima - kaže Brkić.

Na sastanku u Tirani učestvovale su četiri članice EU, Hrvatska, Italija, Grčka i Slovenija, te BiH, Albanija, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i San Marino.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.