GRAČANICA

Zukić otvorio sajam "Grapos Expo": Prilika da se osnuje što više firmi

Sredstva koja smo dobili od Ministarstva iskorištena su za nabavku opreme za prese i mašine za obradu metala, rekla je Biletić

Zukić: Maksimalni napori da se zaposli što više ljudi. Avaz

Piše: A. K.

21.5.2022

Ministar razvoja, poduzetništva i obrta Federacije Bosne i Hercegovine Amir Zukić otvorio je prošle sedmice Sajam poduzetništva i obrta “Grapos Expo 2022” u Gračanici.

On je izrazio zadovoljstvo jer je prisustvovao ovom 11. sajmu po redu, na kojem učestvuje više od 300 izlagača, naglašavajući da je to vrlo uspješan događaj koji treba doprinijeti razvoju poduzetništva i obrta.


Umrežavanje firmi

- Sajam treba osigurati i umrežavanje određenog broja firmi na određen način te potaći one koji imaju ideje i koji žele svojim radom ostvarivati dohodak da osnuju obrt ili pravni subjekt i na taj način uđu u poslovni svijet - podvukao je Zukić.

Kazao je da je veoma važna činjenica da se sajam odražava u općini koja je sinonim za poduzetništvo, a u pitanju je i mjesto na kojem se može osigurati način kako pokrenuti biznise.

Zbog svega toga ministar kaže da mu je zadovoljstvo bilo prisustvovati tom sajmu, gdje je sreo i predstavnike obrtničkih komora, među kojima su i predstavnici Obrtničke komore Hrvatske, te predstavnike Vlade Tuzlanskog kantona.

- Oni su došli kako bi dali doprinos događaju na kojem je moguće razmijeniti iskustva i saznanja da bi se potaknuo razvoj poduzetništva u vremenu kada je to najpotrebnije, u doba krize da se učine maksimalni napori i zaposli što više ljudi te osnuje što više obrta i firmi - zaključio je Zukić.

Razmjena iskustava

Dijana Biletić iz kovačnice „Kraljević“ u Kreševu kazala je kako su poticaji koje su dobili od Ministarstva poduzetništva i obrta FBiH najbolji do sada.

- Uopće nismo trebali aplicirati nikakvu dokumentaciju, nego je išlo selekcijom. Za nas, obrtnike i poduzetnike, najbolje do sada. Sredstva koja smo dobili od Ministarstva su iskorištena za nabavku opreme za prese i mašine za obradu metala - rekla je Biletić.

Nabavka opreme

Mesar Semir Goralija iz Visokog, koji se bavi proizvodnjom i prodajom suhomesnatih proizvoda, kazao je na koji je način iskoristio dodijeljena sredstva.


Goralija: Nabavljena nova oprema. AVAZ

- Grant je iskorišten za našu proizvodnju suhomesnatih proizvoda i za nabavku opreme - rekao je Goralija.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.