U TIRANI

BiH i Srbija potpisale deklaraciju o neopravdanoj agresiji Rusije na Ukrajinu

Svih deset članica je jednoglasno prihvatilo tekst deklaracije

Ukrajinski Mariupolj. Agencije

A. K.

21.5.2022

Deset zemalja jadransko-jonske regije, među kojima i Srbija, usvojile su na svom godišnjem sastanku u Tirani deklaraciju u kojoj su invaziju Rusije na Ukrajinu nazvale “nezakonitom i neopravdanom agresijom” te izrazile predanost “suverenitetu, neovisnosti, te jedinstvu i teritorijalnom integritetu” Ukrajine.

Hrvatska, Slovenija, Italija, Grčka, BiH, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i San Marino okupile su se na forumu pod nazivom Strategija EU-a za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR).


Političko stajalište

U zajedničkoj deklaraciji navele su 25 tačaka vezanih za svoju buduću međusobnu saradnju pod pokroviteljstvom Europske komisije, izvršnog tijela EU-a, no prva od tačaka bila je vezana za rat u Ukraijini.

- Mi, predstavnici vlada (…) na najsnažniji način izražavamo žaljenje zbog ilegalne i neopravdane agresije Rusije na Ukrajinu (…). Potvrđujemo svoju predanost suverenitetu, neovisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u okvirima njenih međunarodno priznatih granica (…) - piše u deklaraciji.

Deklaracija nije zakonski obvezujući dokument, nego je njom iskazano načelno političko stajalište zemalja potpisnica.


Prihvatile sve zemlje

Deklaracija je objavljena nakon sastanka zatvorenog za medije u Tirani, glavnom gradu Albanije, na kojem su sudjelovali državni tajnici ministarstva vanjskih poslova.

Predstavnik Srbije, zemlje koja Rusiji nije uvela sankcije, nije bio dostupan za komentar neposredno nakon sastanka.

- Sve zemlje prihvatile su tekst deklaracije u obimu koji je i vama novinarima distribuiran. Što se tiče ovoga što se nažalost događa u trećem desetljeću 21. stoljeća na tlu Evrope, a to je ruska agresija na Ukrajinu, svih deset članica je jednoglasno prihvatilo tekst deklaracije - rekao je Josip Brkić, zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH za Hinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.