GORAŽDE

Prošlo je 30 godina od stravičnog zločina u Lozju: Projekt koji je ovo napravio mora biti pokopan

To je sistem koji je naslonjen na principe skupštine srpskog naroda, na kojoj je i presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić rekao da će to biti genocid, kazao je muftija Remzija ef. Pitić

Piše: A. Bajramović

22.5.2022

Brojne delegacije položile su danas cvijeće pred spomen-obilježje - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Ni tri decenije nisu bile dovoljne da pripadnici srpske vojske, koji su 22. maja 1992. godine učestvovali u kukavičkom napadu i stravičnom zločinu nad stanovnicima naselja Lozje u Goraždu, budu kažnjeni, a da članovi njihovih porodica dobiju barem djelić satisfakcije. 

Nakon što su naselje na ulazu u grad 18 dana držali u potpunom okruženju, 22. maja u ranim jutarnjim satima izveli su napad iz svih pravaca. Dio stanovnika je ubijen u njihovim kućama ili pokušavajući da pobjegnu prema rijeci Drini i uzvodno ka Goraždu, jedan broj njih je odveden u zarobljeništvo. 

Više od 40 žrtava, epilog je tog krvavog majskog jutra. U napadu je ubijena i dvanaestogodišnja djevojčica, i trudnica u devetom mjesecu trudnoće, a dio skeletnih ostataka žrtava kasnije je pronađen sa tragovima zvjerskog iživljavanja odsjecanjem polnih organa ili zakucavanjem eksera u glavu.

Sanina Tabaković: Ovaj dan ću pamtiti po zlu. A. Bajramović

Sanina Tabaković slučajno je preživjela, jer je nekoliko dana ranije, nakon ranjavanja supruga, iz naselja izašla u grad.

- Ovaj dan ću pamtiti po zlu, jer za samo par sati je ubijeno mnogo mojih komšija, rođaka, pa i moj babo rahmetli Šahin Živojević. Svaki maj mi je težak i bolan. Vlasti se još nisu udostojile da se nađu ubice i da se procesuiraju, a još nismo uspjeli pronaći većinu posmrtnih ostatka niti ima naznaka da bi se to moglo desiti – kaže Tabaković.

Brojne delegacije položile su danas cvijeće pred spomen-obilježje na kojem su uklesana imena žrtava. Oni koji ne pamte prošlost osuđeni su da im se ona ponovi, poručio je predsjednik Udruženja logoraša Goražda, Muhamed Hećo.

Goraždanski muftija Remzija ef. Pitić. A. Bajramović

Goraždanski muftija Remzija ef. Pitić podsjetio je na Kur’ansku poruku da je smutnja gora od ubijanja.

- Ovo što nam se radi nakon agresije na BiH, sistemski, planski, organizirano, što nam se ne da da zločin bude zločin, a da pravda bude pravda nego se pokušava sve izjednačiti, to nije nikakav napor ili djelo bilo kakvih pojedinaca. Ni ovo što se ovdje desilo nisu uradili nikakvi pojedinci. To je sistem koji je naslonjen na principe skupštine srpskog naroda, na kojoj je i presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić rekao da će to biti genocid – kazao je Pitić.

On dodaje da mu je drago što se Evropa probudila i što pomaže Ukrajini, jer radi se o “istom rukopisu, istoj matrici i istom ishodištu zločina”.

- Nemojte nikad nasjedati na to da je zločin nad našim narodom učinila grupa pijanih budala. Zločin nad našim narodom je učinila kompletna struktura vojna, politička, obavještajna, sigurnosna i “demokratske” institucije za koje se glasalo. 

Druga je smutnja kad nam iz Evrope dođu i kažu kako se trebamo dogovarati. Naravno da se trebamo dogovarati, ali nema dogovora o genocidu, nema pregovora o genocidu, nema razgovora o genocidu. To nije političko, već ljudsko, humanitarno, pravno pitanje. 

Ako je BiH prije 30 godina primljena u UN, a jeste, ako su oni isti taj dan i ovdje u Lozju pokušali da nas ne bude u UN-u, a jesu – jesu li uspjeli? Nisu, BiH je i dalje u UN-u, a oni su na smetljištu i fakture stižu. Trebamo sve učiniti da projekat koji je ovo napravio bude pokopan. To će biti pravda – istakao je Pitić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.