POČELA SJEDNICA

Dom naroda Parlamenta BiH o osiguravanju novca za održavanje izbora

Svih pet delegata Kluba Bošnjaka u Domu naroda potpisali su i 16. maja dostavili Kolegijumu Doma naroda zahtjev za sazivanje hitne sjednice

Sa ranije održane sjednice. AVAZ

A. O.

23.5.2022

Na zahtjev bošnjačkih delegata počela je hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine  kako bi se osigurala novčana sredstva za Opće izbore koji bi se trebali održati 2. oktobra.

Svih pet delegata Kluba Bošnjaka u Domu naroda potpisali su i 16. maja dostavili Kolegijumu Doma naroda zahtjev za sazivanje hitne sjednice kako bi bila osigurana novčana sredstva za Opće izbore.


Prisustvo predsjednika CIK-a

Prijedlogom zaključka koji je u sklopu zahtjeva za održavanje hitne sjednice predviđa se da Dom naroda naloži Vijeću ministara donošenje odluke o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12,5 miliona KM na ime rashoda Centralne izborne komisije (CIK) BiH za održavanje ovogodišnjih Općih izbora.

Također, zatraženo je da na sjednici, osim predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije i ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande, prisustvuje i predsjednik CIK-a Suad Arnautović.


Nije postignut konsenzus

Podsjetimo, CIK BiH je 4. maja ove godine donio odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora kada su naveli da je potrebno najkasnije do 19. maja 2022. godine osigurati neophodna sredstva za održavanje izbora.

Vijeće ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici održanoj 17. maja nije postiglo konsenzus u vezi s predloženim dnevnim redom i Prijedlogom odluke o odobravanju raspodjele i korištenju dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina na ime rashoda programa posebne namjene u 2022. godini, a koju je predložio CIK.

Početak današnje sjednice je najavljen za 12:00 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.