NAKON SASTANKA U CIK-U

Ambasador Marfi poručio: Bilo bi neustavno i antidejtonski ako bi neko građanima BiH onemogućio izbore

Vijeće ministara mora hitno sazvati sredstva i usvojiti izdavanje finansijskih sredstava koja će omogućiti održavanje izbora na vrijeme, naglasila je šefica Misije OSCE-a Ketlin Kavalek

Piše: A. Kukić

23.5.2022

Obraćanje nakon sastanka - Avaz
Obraćanje nakon sastanka - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine održala je sastanak sa šeficom Misije OSCE-a u BiH Ketlin Kavalek (Kathleen Kavalec) i američkim ambasadorom u našoj zemlji Majklom Marfijem (Michael Murphy).

Povod sastanka je uspostava portala "e-Izbori" i aplikacije za elektronsku prijavu birača za glasanje izvan BiH.




Zabrinuti zbog mogućeg kašnjenja

Nakon toga je uslijedilo obraćanje medijima. Prvi se obratio predsjednik CIK-a Suad Arnautović.

- Sastanak je održan u povodu uspostave portala e-izbori. Misiji OSCE-a i ambasadorici Kavalek (Kathleen Kavalec) se zahvaljujem i ambasadi SAD i ambasadoru Marfiju (Michael Murphy) na podršci dosadašnjem radu. Posebno nas čini radosnim naša zajednička aktivnost na izradi portala e-izbori, razvijen je radi unapređenja saradnje sa biračima i sprječavanja zloupotrebe glasačkog procesa.

Elektronski način za prijavu glasača van BiH je u primjeni od 4. maja, danom raspisivanja izbora. Pokrenuli smo i podcast na kojem smo predstavili portal e-izbori i odgovorili na najčešća pitanja. Prijave glasača izvan BIH CIK prima neprekidno, 7.070 je do sada otvorilo nalog.

Ketlin Kavalek je naglasila kako je online registracija glasača koji glasaju putem pošte omogućena ovom aplikacijom čime se smanjuju zloupotrebe.

- Unapređuje se izborni proces. Prve dvije aplikacije, registracija glasača koji glasaju putem pošte i političkih stranaka su već u funkciji. Ovaj projekt obuhvata i obuku biračkih odbora u segmentu izborne krađe. Važno je da se vlakovi CIK-a uzdrže postupaka koji bi mogli dovesti u pitanje njihovu nepristrasnost.

Brine nas da bi moglo doći do kašnjenja zbog nedostatka financijskih sredstava. Podsjećam da je rok da se doznače sredstva bio 19. maj. Uskraćivanje sredstava za izbore je ozbiljna stvar koja omogućuje zapošljavanje dodatnog osoblja i štampanje materijala, ali i dogovaranje medijskih usluga.

U proteklih nekoliko mjeseci tražili smo od Predsjedništva, Vijeća ministara i Parlamenta da se obezbijede sredstva za izbore. Vijeće ministara mora hitno sazvati sredstva i usvojiti izdavanje finansijskih sredstava koja će omogućiti održavanje izbora na vrijeme.

Pomjeranje izbora nije opcija

Američki ambasador Marfi je poručio da bi bilo neustavno i antidejtonski ako bi neko građanima BiH onemogućio izbore.

- SAD zajedno sa OSCE-om i cikom radimo na unapređenju izbornog procesa, aktivnosti koje OSCE provodi sa CIK-om ponovit će da se to povjerenje vrati. U oktobru ove godine birači u BiH će odlučiti ko će voditi ovu državu. Bit će im i prilika da pozovu na odgovornost političare i političke stranke koje su zemlju vodile četiri godine - rekao je Marfi.

Arnautović je na pitanje o probijenim rokovima i odgađanju izbora rekao da se vrši pritisak na CIK da donese odluku o odlaganju izbora i da bi to CIK dovelo u još veću nezakonitost nego što su to učinile institucije koje nisu osigurale sredstva.

- U zakonu jasno piše da su izbori prve sedmice u oktobru. Stav kolegija je da opcija pomjerana izbora za 30-45 dana nije opcija jer je nezakonita.

Na isto pitanje je odgovorio i američki ambasador.

- Nemam mnogo toga za dodati, osim toga da očekujemo da nadležne institucije postupe u skladu sa svojim obavezama i CIK-u omoguće provođenje izbora. Očekujem i da će se Vijeće ministara sastati u što kraćem roku kako bi omogućio provođenje izbora.

Kavalek je poručila da računaju na Vijeće ministara i druge institucije da poduzmu sve korake koji su potrebni da se obezbijede sredstva za održavanje izbora.


Šta ukoliko se ne doznače sredstva CIK-u?

Ambasador Marfi je upitan šta će se dogoditi ukoliko se sredstva ne doznače CIK-u u narednih mjesec, dva. 

- SAD kao i međunarodna zajednica smo Vijeću ministara u nekoliko navrata uputili poruku da posjedujemo mehanizme kojima možemo obezbijediti da dođe do provođenja izbora. Nadamo se da će institucije ove zemlje izabrati drugi put i djelovati u skladu sa zakonskim obavezama - jasan je bio Marfi.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović je istakao da poduzimaju ogromne napore da nadoknade nedostatak sredstava. 

- Poništili smo 7 tendera, donijeli smo unutrašnju odluku i angažirali naše ljudstvo da radi prekovremeno da nadomjestimo angažiranje mladih ljudi koje inače angažiramo. CiK neže još dugo moći izdržati ovaj sistem rada, vidjet ćemo krajem sedmice da donesemo neke pametnije odluke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.