PODRŠKA EVROPSKE UNIJE

Gorska služba spašavanja: Održana obuka za intervenciju na brzim vodama

Obuka je ukupno trajala devet dana, pet dana osnovni i četiri dana napredni nivo

A. O.

23.5.2022

Održana obuka - Avaz
Članovi GSS-a - Avaz
Podrška EU - Avaz
Hitne intervencije - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz
+1

Uz podršku Evropske Unije, kroz projekat “Poboljšanje spremnosti za hitne intervencije i koordinisani odgovor u pograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine“ održana je obuka u spašavanju sa brzih voda

Ovo je jedna od najzahtevnijih vrsta spašavanja, jer nedovoljna obučenost spasilaca potencijalno može da ugrozi i živote ljudi koje spašavaju. Na obuci su učestvovali predstavnici sva četiri partnera na projektu, Gorska služba spasavanja Srbije, Gorska služba spašavanja Stanica Sarajevo, Gorska služba spašavanja distrikt Brčko BiH i Planinarsko udruženje Tara.


Devet dana

- Zaista je nemerljivo kada se ovako teška oblast spašavanja uči od instruktora koji imaju međunarodna iskustva, a ovoga puta su sa nama bili i instruktori iz Slovenije, Finske i Mađarske. Niko od nas do sada nije imao prilike da evakuiše ljude iz toliko brze vode kakva je Neretva, i zato je ova vežba toliko važna. Naučili smo da je veoma bitno biti samosvestan i znati koliko je naše lično znanje o određenoj brzoj vodi. Također, poštovanje tople, hladne i vruće zone je važno prilikom odlučivanja o načinu spašavanja sa brzih voda - rekao je Igor Tonković, spasilac Gorske službe spasavanja Srbije.

Obuka je ukupno trajala devet dana, pet dana osnovni i četiri dana napredni nivo, u periodu od 6. do 14. maja 2022. godine na rijeci Neretvi, u općini Kalinovik, u Bosni i Hercegovini. Obuku je ukupno pohađalo 36 spasilaca i članova planinarskog udruženja.


Napredni kurs

- Smatrali smo da je važno da svaki spasilac prođe obuku spašavanja sa brzih voda, nauči i hodanje kroz vodu i koristi opremu za pretraživanje voda. Važno je i znati kako da se rijeka “čita” i vizuelno pretražuje, jer često od toga zavisi uspjeh same akcije spašavanja. Obrađivali smo i osnove hidrologije voda, kao i tehnike spašavanja na teoretski i praktičan način - objasnio je Eldin Gakić, instruktor za spašavanje sa brzih voda i vođa tima za spasavanje na vodi “Služba za spasavanje na vodi tima Federacije”.

Napredni kurs spašavanja sa brzih voda odvijao se u noćnim uslovima, kada su spasioci plivali i bacali vursake za ugroženima, kao i plivali do povređenih u maticu i izvlačili ih.

Projekat “Poboljšanje spremnosti za hitne intervencije i koordinisani odgovor u pograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine“ trajaće 21 mesec i vredan je 375.712,48 eura. Cilj je bolja prekogranična institucionalna i operativna saradnja Gorskih službi spasavanja Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i njihova intenzivnija razmena iskustava.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.