POLJOPRIVREDA

Bićo za "Avaz": Gubimo više od 100 miliona eura godišnje EU novca jer BiH nema državno ministarstvo

Evropa žele jednu adresu na koju će uplaćivati novac, a mi to nemamo, kaže Bićo

Bićo: Nemoguće je plaćati ulje 6 KM, vreću brašna više od 40 maraka. Arhiv

Piše: A. Č.

23.5.2022

Da li Bosni i Hercegovini prijeti nestašica hrane.

Ovo je tema o kojoj se posljednjih dana sve više govori. Zbog invazije Rusije na Ukrajinu Evropi prijeti nestašica pšenice. Čak 29 posto svjetskog izvoza pšenice dolazi iz Rusije i Ukrajine, 19 posto kukuruza i 78 posto svjetskog izvoza suncokretovog ulja.

Domaćinstva širom svijeta osjećaju posljedice rata u Ukrajini. Osnovne životne namirnice koje sadrže pšenicu, kukuruz ili jestivo ulje znatno su poskupjele.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH kaže da je vrlo moguća nestašica pšenice.

- Ne vidim da kod nas fali hrane, kod nas fali para. Već je postalo kritično. Nemoguće je plaćati ulje 6 KM, vreću brašna više od 40 maraka... Mi smo reagirali na šposkupljenje brašna kada nije trebali poskupit. Sada na poskupljenja niko ne može kontolisati. Budžet za poljoprivredu je na Federalnom nivou povećan, bolje je nego što je bilo - kaže Bićo.


13 adresa

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbacio je na sjednici koja je održana 16. maja, inicijativu za osnivanje državnog ministarstva poljoprivrede. Ovaj prijedlog je odbijen bez opširnije rasprave.

Bićo smatra da je ogroman problem što BiH nema ovo ministarstvo.

- Gubimo više od 100 miliona eura godišnje od EU novca. Evropa neće da priča sa 13 nivoa vlasti. Oni žele jednu adresu na koju će uplaćivati novac, a mi to nemamo - kaže Bićo.

Smatra i da je nenormalno da država nema ovo ministarstvo na državnom nivou.

- Sa nama se bavi ministar Staša Košarac koji je izgubio konce. Nedavno je rekao da se bori da izvozi meso. Pa mesa nema za nas dovoljno. Umjesto da se bavi kako da diže proizvodnju, pada nam proizvodnja junadi. On hoće ono "izvezemo balvan, a uvezemo sto". To je njemu u interesu, jednostavno nevjerovatno. Treba podići proizvodnju da mi ovdje imamo dovoljno, pa tek onda da izvozimo - kaže Bićo.

Sjetva prošla

Kaže i da je zasađeno pšenice i to veći dio. 

- Ali je problem nedostatka mineralnih gnojiva. Ono što se više zasađeno amortizovat će nedostatak gnojiva tako da će biti 20-30 posto manji rod pšenice. Ministar Košarac dogovorio umjetno gnojivo kad je sjetva prošla i to u vrećama od tonu. Rijetko koji poljoprivrednih to može iznijeti - dodaje Bićo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.