ZEMALJSKI MUZEJ

Turković: BiH je sve više učesnik u rješavanju međunarodnih izazova

Bosna i Hercegovina je bila i nastavit će biti aktivni učesnik u aktivnostima Ujedinjenih naroda, njihovih tijela i agencija, istakla je ministrica vanjskih poslova

Sa večerašnje svečanosti. Facebook

H. J. I.

23.5.2022

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković obratila se večeras na svečanosti obilježavanja 30 godina prijema Bosne i Hercegovine u punopravno članstvo u Ujedinjenim narodima.

- Bosna i Hercegovina je postala članica Ujedinjenih naroda, nakon usvajanja Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 757 22. maja 1992. godine. Iz ličnog iskustva mogu potvrditi da je ovaj dan unio optimizam i podigao naša očekivanja - navela je ministrica na svečanosti koja je, u prisustvu brojnih zvaničnika, uključujući Kristijana Šmita (Christian Schmidt), visokog predstavnika, Johana Satlera (ohana Sattlera), šefa Delegacije EU i ambasadorice Ingrid Mekdonald (Macdonald), rezidentne predstavnice UN u BiH, održana u Zemaljskom muzeju.


Ministrica Turković je istakla kako Bosna i Hercegovina sve više prelazi iz objekta međunarodne politike u aktivnog učesnika u rješavanju međunarodnih izazova.

- Bosna i Hercegovina je bila i nastavit će biti aktivni učesnik u aktivnostima Ujedinjenih naroda, njihovih tijela i agencija. Što se tiče naše vanjske politike, s ponosom mogu reći da je Bosna i Hercegovina zacrtala svoj vanjskopolitički kurs, neumorno ćemo raditi na ispunjavanju usvojenih zakona i strateški zacrtanih ciljeva - dodala je.

Osim toga, izrazila je zahvalnost članovima diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini te naglasila napore koje su uložile naše diplomate da postignu međunarodno priznanje i prijem u članstvo Ujedinjenih naroda te na borbu i napore koji su uloženi da osiguraju opstanak naše države.

- Zahvaljujem svima koji ne štede napore da Bosna i Hercegovina bude funkcionalna država - poručila je.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.