NASTAVAK SARADNJE

Delegacija Generalnog inspektorata Vojske SAD u posjeti Ministarstvu odbrane BiH

Generalica Martin iskazala je opredjeljenost GI vojske SAD-a da nastavi sa projektima obuke i osposobljavanja inspektora OS BiH i u narednom periodu

Tokom današnjeg susreta. Ministarstvo odbrane BiH

N. Aj.

24.5.2022

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić sa saradnicima primio je 24. maja 2022. godine delegaciju Generalnog inspektorata Vojske Sjedinjenih Američkih Država predvođenu generalnom inspektoricom generalpukovnikom Donom V. Martin (Donna W. Martin).

U pratnji generalice Martin, bio je i vojni ataše SAD u BiH brigadir Majkl Tarkuinto (Michael Tarquinto), kao i grupa inspektora iz sastava Američke komande za Evropu,i Nacionalne garde Merilenda, dok su delegaciju Ministarstva odbrane BiH pored ministra odbrane činili Generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef kabineta ministra Kemal Korjenić i predstavnica generalnog inspektorata MO BiH, pukovnik Enida Ramić.

višenamjenska vojna motorna vozila HAMWEE

Tokom susreta ministar Podžić je upoznao članove delegacije sa trenutnim aktivnostima u MO i OS BiH u svijetlu trenutne političke situacije u našoj zemlji, poteškoća vezanih za osiguranje budžeta za odbranu, kao i drugih izazova sa kojima se susreću institucije odbrane u posljednje vrijeme.

Ministar je iskazao svoju zahvalnost Vladi SAD-a na finasijskoj pomoći u realizaciji više projekata u BiH, a koji se odnose na process modernizacije i jačanje kapaciteta OS BiH kroz nabavku novih helikoptera, višenamjenskih vojnih motornih vozila HAMWEE, kao i na obuci i školovanju naših pripadnika u SAD-u.

Tokom današnjeg susreta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Ministar je iznimno važnom ocjenio ukupnu pomoć i podršku Vojske SAD u segmentu koji predstavlja glavna inspektorica Martin i iskazao posebnu zahvalnost za podršku u uspostavi i razvoju strukture i institucije Generalnog inspektorata.

Generalica Martin je izrazila zadovoljstvo prilikom da posjeti našu instituciju, iskazala punu podršku radu Ministarstva odbrane BiH, te se posebno referirala na otvorenost za saradnju u dijelu koji se odnosi na Generalni inspektorat u smislu daljnjeg ojačavavanja ovog segmenta u sistemu odbrane.

Drugi sastanci

Ona je iskazala opredjeljenost GI vojske SAD-a da nastavi sa projektima obuke i osposobljavanja inspektora OS BiH i u narednom periodu, bilo kroz virtualne programme ili obukom naših inspektora u obučnim kapacitetima Američke Komande za Evropu u Njemačkoj.

Delegacija GI vojske SAD-a boravi u posjeti MO i OS BiH u sklopu njihovog učešća na 16. Konferenciji Generalnog inspektorata MO BiH i inspektora u komandama i jedinicama OS BiH koja se održava u Sarajevu 24. i 25. maja 2022. godine.

Generalica Martin će se tokom boravka u BiH sastati i sa načelnikom ZŠ OS BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem i njegovim zamjenicima generalima Kneževićem i Jerkićem, a danas popodne posjetit će i kasarnu “Rajlovac” kod Sarajeva, gdje će biti upriličena aktivnost demonstracije operativnih sposobnosti dijela jedinica OS BiH na ovoj lokaciji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.