SLUČAJ ŠANTIĆ

Reakcija Ministarstvo pravde BiH na presudu Abdiću: Apeliramo da se otkloni ova nepravda

Smatramo neprihvatljivim kako je sud u slučaju "Šantić" grubo zanemario temeljne postulate prava, i zauzeo stav koji je najmanje zasnovan na pravu i pravdi, navodi se

N. Aj.

Hamdija Abdić

Foto: Arhiv


Hamdija Abdić Tigar, ratni komandant 502. viteške brigade Petog korpusa Armije Republike BiH i zastupnik Parlamenta FBiH presudom Kantonalnog suda Bihać oslobođen je optužbe da je odgovoran za ubistvo Vlade Šantića, generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u martu 1995. godine. Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine reagiralo je na presudu.

- Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine oštro osuđuje selektivno dijeljenje pravde i političke poteze pravosuđa u BiH. Smatramo neprihvatljivim kako je sud u slučaju "Šantić" grubo zanemario temeljne postulate prava, i zauzeo stav koji je najmanje zasnovan na pravu i pravdi. Naša je težnja da svi u Bosni i Hercegovini imaju pravo na jednak pristup pravosuđu i pravičan postupak, neovisno o nacionalnoj pripadnosti kako žrtve tako i zločinca. Ovo je ključni preduvjet nužan za suživot i budućnost Bosne i Hercegovine. Ova presuda jasan je pokazatelj da vladavina prava ne postoji u Bosni i Hercegovini i da je dalek put pred nama - navodi se u njihovoj reakciji.

Na kraju su apelirali na nadležne pravosudne institucije da poduzmu sve korake "kako bi se otklonila ova nepravda i utvrdili pravi razlozi za ovu nezakonitost koja u konačnici utječe na sve nas koji živimo u BiH, te da sankcioniraju ovakve čisto subjektivne i neutemeljene stavove".

NA VRH

Podijeli članak na