ŠEF DELEGACIJE EU

Satler: Izbori će biti 2. oktobra, to ne treba dovoditi u pitanje

Mislim da su samim time apsolutno jasni stavovi Evropske unije kada je riječ o izborima i ovoj temi, rekao je Satler

A. O. / N1

Šef Delegacije Evropske unije Johan Satler

Foto: N1


Šef Delegacije Evropske unije (EU) Johan Satler (Johann Sattler) komentirao je optužbe određenih političkih krugova da se on protivi odluci Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini kako bi se osigurala novčana sredstva Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) za organiziranje Općih izbora ove godine kao i to da je on direktno odgovoran i da radi u interesu HDZ-a.

Na ovo pitanje novinarke N1 Satler je kazao da je izborni proces okosnica svake demokratije.

Direktan dopis

- U ovakvim okolnostima kada je CIK raspisao izbore, ne moram ni naglašavati potrebu da se osiguraju sredstva za njihovo održavanje. Nema sumnje da će se izbori zaista i održati onako kako je i predviđeno 2. oktobra i to ne treba dovoditi u pitanje. Ja sa svoje strane mogu samo pozvati nadležne, a prije svega govorim o Vijeću ministara BiH i Ministarstvu finansija i trezora BiH, da u narednim danima zbog hitnosti ovog pitanja donesu sve potrebne odluke koje će omogućiti realizaciju izbora - naglasio je Satler.

Spomenuo je i to da je prošle sedmice komesar za proširenje EU Oliver Varhelji (Varhelyi) uputio direktan dopis u kojem od Ministarstva finansija i trezora BiH traži da ponovo djeluje.

- Mislim da su samim time apsolutno jasni stavovi Evropske unije kada je riječ o izborima i ovoj temi. Nema razloga zaista da bilo ko izbore dovodi u pitanje i još ću naglasiti da smo jedinstveni u stavovima po ovom pitanju sa svim našim partnerima ne samo u EU već i u svim našim državama članicama, SAD- u i Uredu visokog predstavnika - poručio je Satler.

Predloženi zaključak

Podsjetimo, Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na jučerašnjoj hitnoj sjednici, nakon rasprave o osiguranju novčanih sredstava za finansiranje Općih izbora koji će biti održani 2. oktobra ove godine, a koju je iniciralo pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda, nije usvojio zaključak koji su oni predložili.

Predloženi zaključak predviđao je da se “nalaže ministru finansija i trezora u Vijeću ministara BiH da sačini prijedlog odluke o dodjeli sredstava Centralnoj izbornoj komisiji BiH za provođenje izbora 2022. godine u iznosu od 12.528.000 KM, u skladu sa zahtjevom CIK-a, i Vijeću ministara BiH da navedenu odluku usvoji u roku od 48 sati, te da se navedena sredstva stave na raspolaganje CIK-u radi provođenja Općih izbora 2022. godine“.

Od 15 delegata, “za“ predloženi zaključak glasalo je njih šest, osam delegata je bilo protiv, a jedna suzdržan, piše N1.

NA VRH

Podijeli članak na