PREDSJEDNIK CIGRE

Bičakčić: BiH će se dugoročno oslanjati na gas zbog njegovih strateških i ekoloških prednosti

Dodao je da su za BiH interesantni i LNG terminali u Hrvatskoj i Grčkoj jer je ukapljeni gas sada konkurentan ruskom koji dolazi Turskim tokom

E. Ć. / Fena

24.5.2022

Bičakčić: BiH troši 230 miliona kubika gasa godišnje. Fena

Prioritet Bosne i Hercegovine trebala bi biti brza izgradnja alternativnog pravca snabdijevanja gasom, najvjerovatnije južnom interkonekcijom iz Splita, istaknuto je na okruglom stolu "Uloga i značaj prirodnog gasa u energetici BiH - Aktuelno stanje i trendovi razvoja" danas u Sarajevu.

Predsjednik bh. komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE Edhem Bičakčić izjavio je da bi time bilo omogućeno dvostruko snabdijevanje, a BiH bi mogla ozbiljnije pristupiti razvoju distributivnih sistema.

- BiH će se dugoročno oslanjati na gas zbog njegovih strateških i ekoloških prednosti - podcrtao je Bičakčić.

Dodao je da su za BiH interesantni i LNG terminali u Hrvatskoj i Grčkoj jer je ukapljeni gas sada konkurentan ruskom koji dolazi Turskim tokom.

Također, Bičakčić smatra da BiH može i treba zakupiti određena skladišta za gas u svijetu u kojima bi držala rezerve za zimu, ali i ispitati mogućnosti skladištenja u zemlji.

Precizirao je da BiH troši 230 miliona kubika gasa godišnje, a većina potrošnje je koncentrisana u zimskom periodu zbog grijanja Sarajeva.

Nekoliko industrijskih potrošača ima mali udio u ukupnoj potrošnji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.