POSKUPLJENJA

Alarmantna situacija na tržištu: Cijene ogrjeva skočile 100 posto

U posljednjih par mjeseci, naš cilj da stanovnicima Bosne i Hercegovine konstantno omogućujemo nabavku ogrjeva po pristupačnim cijenama, saopćili su

Poskupio ogrjev. ILUSTRACIJA

A. O.

24.5.2022

Cijena ogrjeva na tržištu Bosne i Hercegovine skočila je za 100 posto. Zbog sve alarmantnije situacije, oglasili su se iz preduzeća "Drvosječa" koji kažu da posluju uz abnormalni rast cijena ogrjeva.

Oni su uputili hitan dopis na adrese državnih i entiteskih vlasti u Bosni i Hercegovini.

Obraćamo Vam se iz firme "Drvosječa", koja na tržištu svih vrsta ogrijeva i energetike uživa veliko poštovanje, kako u matičnoj državi Bosni i Hercegovini – tako i u zemljama Europske unije, ali i u svijetu. Firma Drvosječa" je nastala 2003. godine kada se zvanično i pojavila na tržištu, nastojeći stanovništvu Bosne i Hercegovine pružiti kvalitetan ogrijev po pristupačnim cijenama pri tom iskorištavajući isključivo domaće resurse, resurse Bosne i Hercegovine, kojima je ista najbogatija u regionu - navode na početku saopćenja. 

Ogromna nestašica

U posljednjih par mjeseci, preduzeće "Drvosječa" stanovnicima Bosne i Hercegovine nastojao je omogućujemo nabavku ogrjeva po pristupačnim cijenama.

Ono što je trenutno evidentno na evropskom tržištu biomase i ogrjeva je činjenica da vlada ogromna nestašica, o čemu je naša kompanija više puta obavještavala javnost putem raznih vrsta medija. Navedenoj nestašici je u prvobitnom slučaju kumovala pandemija koronavirusa, koja je našu državu zahvatila početkom 2020. godine nakon čega su se poremećaji u lancima snabdjevanja počeli pretvarati u poremećaje u cijenama ogrjeva prema krajnjim kupcima – potrošačima - navode. 

Promjene u cijenama

Promjene u cijenama su ponovo krenule ići uzlaznom putanjom krajem februara 2022. godine. 

Dešavanja na teritoriji Ukrajine te njihov sukob sa Rusijom je u tom periodu pa sve do danas doveo do ogromnog poremećaja u lancu snabdjevanja zemalja Europske unije sa energentima poput plina, ali svakako i svih vrsta ogrjeva – drveta, peleta, briketa ali i uglja.

Razlog za taj abnormalni rast cijena ogrjeva, koji je u periodu pisanja ovog dopisa dosegao procentnu razliku od +100 posto u odnosu na prošlogodišnje cijene sa tendencijom daljeg rasta, je činjenica da su u proteklim godinama zemlje Europske Unije primarno svoje potrebe za ogrjevom podmirivale iz Ukrajine koja je, kao i naša zemlja, obilato bogata šumom a samim tim i proizvodima iz sektora energetike i biomase.


Nabavka odgovarajuće količine

Iz ove kompanije upozoravaju i da javne institucije kao što su škole i bolnice nisu u mogućnosti da nabave odgovarajuće količine potrebnog ogrijeva jer su im budžeti ostali na nivou iz prošle godine, a cijene su višestruko porasle.

Pozvali su Vijeće ministara da na hitnoj sjednici Vijeća ministara donese odluku o obustavi izvoza svih vidova ogrjeva van države izuzev u slučaju da domaće tržište bude podmireno. Tvrde da bi se u slučaju ovakve odluke situacija na domaćem tržištu normalizovala.

Dopis je poslan predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, Zoranu Tegeltiji, ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Staši Košarcu, premijeru FBiH, Fadilu Novaliću, predsjedniku Vlade RS, Radovanu Viškoviću, ministru trgovine FBiH, Zlatanu Vujanoviću, ministru energije, rudarstva i industrije FBiH Nerminu Džindiću, ministru energetike i rudarstva RS-a, Petru Đokiću i ministru privrede i preduzetništva RS-a, Vjekoslavu Petričeviću.Naša kompanija, koja iza sebe ima desetljeća iskustva kao svojevrsni lider na tržištu ogrjeva Bosne i Hercegovine, svim predstavnicima državne, entitetske, kantonalne, pa i lokalne vlasti stoji na raspolaganju za bilo kakav vid pomoći iz našeg sektora.

Ne dozvolite da u državi, koja zasigurno jedina u regionu može biti energetski neovisna, dočekamo zimu u hladnim domovima, saopćili su iz "Drovsječe". 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.