AVAZ NA LICU MJESTA

U sjedištu Vlade FBiH potpisan Kolektivni ugovor s rudarima Federacije

Kolektivni ugovor su potpisati federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, te predstavnici Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH i Samostalnog sindikata rudara u FBiH

Piše: H. J. I.

24.5.2022

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je potpisan Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH.

Kolektivni ugovor su potpisati federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, te predstavnici Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH i Samostalnog sindikata rudara u FBiH.

Nakon potpisivanja ugovora, prisutnima se prvo obratio ministar Džindić.

- Kao što ste i svjedoci, u zadnjih 15-ak dana su intenzivirani razgovori i pregovori vezano za kolektivni ugovor. Dobro znate i početne pozicije i Elektroprivrede zajedno sa rudnikom mrkog uglja Banovići. Sa druge strane znate poziciju dva reprezentativna sindikata. Pokušali smo kao Vlada, odnosno kao ministarstvo i ja lično na čelu ministarstva da nađemo jedno zajedničko, kompromisno rješenje koje će biti prihvatljivo i za jednu i za drugu stranu. 

Zajedno smo odlučili da je period ispred nas za malo drugačiju vrstu dogovora i pregovora i formiranje jednog novog kolektivnog ugovora koji bi važio od 01.01.2023. godine pa narednih godinu ili dvije. A do tada da potpišemo da tako kažem kolektivni ugovor koji je već bio na snazi uz određene sitne korekcije koje će biti na obostrano zadovoljstvo - rekao je na početku svog obraćanja. 

Novi i moderniji kolektivni ugovor

Ministar Džindić se osvrnuo i na zahtjeve sindikata za povećanje satnice, kao i na to što je nudila Elektroprivreda.

- Zahtjev sindikata je bio povećanje satnice za 20 posto ili sa 2,7 minimalne koliko je bilo u prethodnom ugovoru kolektivnom, na 2,24. Ponuda Elektroprivrede je bila nekih 8 posto, sa 2,7 na 2,9 zajedno sa rudnikom mrkog uglja Banovići. Na kraju smo, mogu reći jednim zajedničkim trudom i zalaganjem dobili jednu varijantu koja nije standardna. To je linearno povećanje svim rudarima za 230KM. Tim činom, mislim da smo zajedno učinili jednu veliku pravdu prema onima koji imaju niske plate. Dakle imamo jednu linearno povećanje svim rudarima u rudnicima u Federaciji za 230KM, tako da oni sa najnižim platama imaju povećanje za 230KM a također i oni sa velikim ili visokim platama, imaju identično povećanje. 



Prilikom potpisivanja ugovora - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Naš prijedlog koji smo predložili predstavnicima oba sindikata u četvrtak poslijepodne ovdje u zgradi Federacije je naišao odmah na jedan pozitivan odgovor ili pozitivnu klimu. Nakon toga smo se povukli da se još dodatno analizira i napravi prohodnost jedne takve odluke i nakon toga smo se finalno dogovorili u petak u poslijepodnevnim satima. Period važenja ovog kolektivnog ugovora je od 01.05. do 31.12.2022. godine. Upravo taj period trebamo svi mi da iskoristimo da sa našim socijalnim partnerima probamo doći do jednog novog, modernijeg kolektivnog ugovora koji će sve nesuglasice koje su bile u prethodnom periodu riješiti i definisati naravno prava i obaveze rudara u rudnicima u Federaciji - rekao je ministar.


Plan restruktuiranja rudnika

Na kraju svog obraćanja, federalni ministar energije, rudarstva i industrije osvrnuo se na plan restruktuiranja u rudnicima.

- Zajedno smo konstatovali, što je jako bitno da plan restruktuiranja u rudnicima u Federaciji nema alternativu i on kao takav mora se dalje raditi i sprovoditi. Jedna novina je da smo na zadnjem sastanku u petak koji je bio upravo ovdje u ovoj sali konstatovali da je za jednu kalendarsku godinu preko hiljadu radnika otišlo iz rudnika u FBiH. Kada pogledamo plan restruktuiranja, kada pogledamo plan formiranja novih zavisnih društava u sklopu te faze restruktuiranja možemo vidjeti da ćemo mi vrlo brzo popunjavanjem mjesta u ta dva nova zavisna društva iz koncerna Elektroprivrede zajedno sa rudnicima faktički doći na onaj nivo radnika koji smo i prije, dakle u toku tog plana restruktuiranja definisali.

Dakle, iskoristit ćemo ovaj period do Nove godine da zajedno sa socijalnim partnerima napravimo jedan novi kolektivni ugovor i treba težiti da on bude potpisan i definisan prije isteka ovog kolektivnog ugovora kako se ne bi dovodili u situaciju da rudari razmišljaju o potezima štrajka i eventualno nekih drugih najava nekih protesta i organizacija sličnih tome. Još jednom se zahvaljujem svim onima koji su doprinijeli da ovaj kolektivni ugovor danas potpišemo i da idemo u miru i definisanje novih pravila, novog kolektivnog ugovora i naravno da se vratimo poslu i da radimo ono što najbolje radimo - zaključio je Džindić. 


Predstavnici sindikata zadovoljni postignutim

Drugi se obratio Zijad Lačić, predsjednik Samostalnog sindikata rudara Federacije Bosne i Hercegovine i sindikalne organizacije RMU Banovići.

- Mi smo zadovoljni sa ovim što smo uradili. Mi imamo kolektivni ugovor koji produžujemo do 31.12.2022. Taj kolektivni ugovor važi sa ovim korekcijama. U međuvremenu sve ono što smo mi tražili, gledat ćemo da u narednih sedam mjeseci da ostvarimo, ja se nadam da će to biti i prije – rekao je Lačić.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika FBIH Sinan Husić se zahvalio svima koji su podržli ovo rješenje.

- Želim se zahvaliti svima koji su nam na bilo koji način pružili podršku na realizaciji ovog rješenja kojim se povećavaju plate svim uposlenim u vrijednosti od 230 KM. Imamo kolektivni ugovor na snazi od 01.05. po kojem se povećavaju plate svim rudarima u FBiH. Imali smo mogućnost da taj kolektivni ugovor utvrdimo na duži vremenski period od 31.12.2022. godine međutim usaglasili smo se da želimo vidjeti šta će se dešavati u narednih par mjeseci kada je u pitanju oblast rudarstva u FBiH, šta će se dešavati sa radnom snagom, kakvo će stanje biti u energetskom sektoru u FBiH i opredijelili smo se svi da u datom trenutku ako to okolnosti budu dozvoljavale napravimo realno moguć kvalitetan iskorak naprijed – rekao je Husić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.