ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Dodik: Vrijeme je za "mirni razlaz" u BiH, nemoguć je dogovor

Došlo je vrijeme da pokušamo još jednom aktivirati mehanizam mirnog razlaza u BiH, kazao je Dodik, uz ocjenu kako bi nakon dovršetka tog procesa svi mogli “mirno živjeti”

A. Č.

Dodik: Bošnjaci žele srušiti BiH

Foto: Arhiv


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je u utorak na "mirni razlaz" države u čijem vrhu sjedi, ustvrdivši kako je nemoguć bilo kakav dogovor o njenoj budućnosti.

Dodik je pred novinarima u Banja Luci optužio Bošnjake da uporno pokušavaju dominirati i majorizirati Srbe i Hrvate te da za to sada koriste i rat u Ukrajini ne bi li, podupirući sankcije protiv Rusije, dobili dodatne simpatije zapada za svoje ciljeve.

- Došlo je vrijeme da pokušamo još jednom aktivirati mehanizam mirnog razlaza u BiH - kazao je Dodik, uz ocjenu kako bi nakon dovršetka tog procesa svi mogli “mirno živjeti”.

Potvrdio je kako će se on osobno, kao i svi drugi dužnosnici iz njegove stranke, nastaviti odlučno protiviti donošenju bilo kakvih odluka na nivou BiH kojima bi se ta država pridružila sankcijama protiv Rusije.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da su ministar odbrane Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović prisustvovali sastanku ministra odbrane SAD Lojda Ostina (Lloyd Austin) sa ukrajinskim zvaničnicima bez odluke Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da to pitanje nije bilo na sjednici Predsjedništva BiH, te da je on o tome obaviješten iz medija.

- Da bi neka zemlja uvela sankcije, moraju relevantni organi da donesu odluku. Cilj je bio dogovor s ukrajinskim dužnosnicima o tome kako 40-ak država može pomoći Ukrajini u obrani od ruske agresije - rekao je Dodik.

Dodikova je teza kako je sve to “dio jednog udruženog pothvata” kojim Bošnjaci žele srušiti BiH.

- Muslimanski nacionalizam je otišao do te mjere da pokušava iskoristiti ukrajinsku krizu da bi reafirmirao svoje ciljeve - kazao je Dodik.

NA VRH

Podijeli članak na