U ROKU OD 15 DANA

CIK zatražio infomacije od nadležnih organa: Kostadinu Vasiću bit će oduzet mandat u NSRS?

Vasića je sud u Zvorniku pravosnažno osudio na deset mjeseci zatvora zbog nanošenja teških tjelesnih povreda sugrađaninu

H. J. I.

Vasić: Pravosnažno osuđen na deset mjeseci zatvora

Foto: Srna


Centralna izborna komisija BiH (CIK) zatražila je informaciju od nadležnih organa o osuđivanosti šefa Kluba poslanika Ujedinjene Srpske u NSRS Kostadina Vasića, nakon čega bi mu, u roku od 15 dana od prijema ove informacije, trebao biti oduzet mandat.

Vasića je sud u Zvorniku pravosnažno osudio na deset mjeseci zatvora zbog nanošenja teških tjelesnih povreda sugrađaninu.

Portparolka CIK BiH Maksida Pirić izjavila je za Mondo da je Centralna izborna komisija dobila informaciju o počinjenom krivičnom djelu i da te "navode provjerava kod nadležnih pravosudnih organa".

- Nakon što dobije informaciju od strane nadležnih organa, CIK BiH će postupiti u skladu sa članom 1.10 Izbornog zakona BiH - rekla je Pirić.

Pirić je dodala da CIK BiH donosi odluku o prestanku mandata izabranom članu organa vlasti u roku koji ne može biti duži od 15 dana od dana kada su nastupili razlozi za prestanak mandata, odnosno od saznanja o razlogu za prestanak mandata i o tome obavještava organ vlasti u kojem je izabrani član imao mandat.

Vasić je i vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo RS.

NA VRH

Podijeli članak na