REAKCIJE

EU diplomate tvrde: Satler blokirao Šmita da donese odluku za finansiranje izbora

Satler je navodno naveo kako bi to dodatno iziritiralo lidera HDZ-a Dragana Čovića

H. J. I.

Kristijan Šmit i Johan Satler

Foto: Arhiva


Nakon što su se pojavile informacije da je namjeru visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt) da donese odluku kojom bi se naredilo izdvajanje sredstava za Opće izbore u BiH blokirao Johan Satler (Johann Sattler), šef delegacije EU u BiH, uslijedile su reakcije.

Satler je navodno naveo kako bi to dodatno iziritiralo lidera HDZ-a Dragana Čovića.

Politički analitičar i istraživač Jasmin Mujanović kazao je kako je razgovarao sa svojim izvorima koji su ovo potvrdili.

- Imao sam brze razgovore s nekoliko mojih nebalkanskih izvora u Briselu koji prate dešavanja u regiji. Svi su potvrdili istu stvar: ambasador EU u Sarajevu Johan Satler sprečava OHR u korištenju bonskih ovlasti kako bi se osigurala sredstva. Opasna stvar. Veza između Satlera i Čovića je dugo prilično čudna. Bilo da je Satler kao Dejvid Mekelister (David Mcallister) regrutiran u utjecajnu mrežu HDZ-a ili pogrešno vjeruje da se Čovića može urazumiti ili kao izaslanik EU, ugrožava institucionalni poredak BiH - naveo je Mujanović.

Na ovo je reagirao i parlamentarac EU Tomas Vajtz (Thomas Waitz). Uputio je pitanje Žozepu Borelju (Josep Borrell), šefu EU diplomatije.

- Kakvo pravo ima naš ambasador da spriječi OHR u osiguranju finansiranja izbora? Žozep Borelj, je li to dogovoreno s Briselom? Pozivam Johana Satlera da bezuvjetno omogući finansiranje izbora u BiH - rekao je Vajtz.

Iz Centralne izborne komisije BiH kazali su kako imaju "informacije da se u međunarodnim krugovima priča da su komotni ako u junu i julu dobiju novac".

- To jednostavno nije tako. Imamo i više nego dovoljno argumenata za ovakav pristup Molim da se ne ugrožava izborni proces, ne zanima nas kakav će biti tekst izbornog zakona mi smo tu imenovani da ga provodimo kakav god da je - rekao je Suad Aranutović, predsjednik CIK-a na sjednici održanoj u četvrtak 19. maja.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda saopćio je da je jučer dostavio dokument okvirnog budžeta za period od 2022. do 2024. godine generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH u proceduru usvajanja. Za N1 je potvrđeno kako je sjednica Vijeća ministara BiH zakazana za četvrtak, a da je na dnevnom redu i ovaj dokument.

Više o temi Johann Sattler

NA VRH

Podijeli članak na