POSJETE

Reis Husein ef. Kavazović u Brčkom: Ovdje je jedan mlad i poletan kolektiv, pun snage

Reisu-l-ulema Kavazović je tokom ove posjete održao sastanak s imamima Medžlisa IZ Brčko

A. Č. / Anadolija

24.5.2022

Reis Kavazović u posjeti Brčkom: sve džamije u ovom medžlisu obnovljene - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović posjetio je danas Medžlis Islamske zajednice Brčko gdje se sastao s muftijom tuzlanskim Vahid ef. Fazlovićem, glavnim imamom Mustafa ef. Gobeljićem i predsjednikom medžlisa Hajrudinom Omerovićem. Susretu je prisustvovao i rukovodilac Ureda za društvenu brigu Ibrahim Malanović, javlja Anadolija.

Protekla je decenija od otvaranja obdaništa „Evlad“ u Brčkom, a reisu-l-ulema Kavazović prisjetio se tih dana.

- Radujem se da je Medžlis Islamske zajednice Brčko uspio u ovom projektu. Ovo je prvi projekat obdaništa u Islamskoj zajednici. Glavni imam, predsjednik, direktor obdaništa i svi oni koji su bili uključeni u njegov razvoj pokazali su veliko znanje i posvećenost ovom projektu - kazao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.


Posjeta Predškolskoj ustanovi “Evlad”

Medžlis Brčko, istakao je reis Kavazović, uvijek je bio jedan od snažnijih medžlisa u kojem su bili mekteb-ibtidaije, ruždija, Čačak medresa.

- Sve to govori koliko su muslimani ovoga kraja brinuli o sebi i svom postojanju ovdje. Nadam se da će, uz Božiju pomoć, tako biti i dalje. Ovdje je jedan mlad i poletan kolektiv, pun snage. U svakom pogledu, ovdje smo u jednom zamahu i to će sigurno donijeti plodove u budućnosti. Nadam se da će Islamska zajednica na ovom prostoru biti sve jača i jača - poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

Nakon podne-namaza i susreta s džematlijama u Bijeloj džamiji, reisu-l-ulema Kavazović je posjetio Predškolsku ustanovu “Evlad” koja obilježava desetu godišnjicu rada.

Tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović je izrazio nadu da će nas ovakve godišnjice potaći da svi doprinesemo kako bismo brigu o našoj djeci stavili u još značajniji fokus, posebno u periodu njihovog predškolskog uzrasta.

- Mi danas imamo snagu za to. Dobre i savremene institucije mogu nas bitno odrediti u našoj budućnosti. U povijesti je zabilježeno da su dobro uređene institucije znale biti prekretnice na civilizacijskom planu mnogih naroda - kazao je muftija Fazlović.

Ozbiljan pristup u radu

Kako je istakao direktor obdaništa Enver Tursunović, u ovoj ustanovi danas boravi 250 djece o kojima brinu 32 uposlenika. Ozbiljan pristup u radu, stručan kadar i savremeno opremljene prostorije doprinose da su danas roditelji još oko 150 djece u Brčkom zainteresirani da njihova djeca pohađaju ovo obdanište. Planirana je izgradnja još jednog objekta u Gornjem Rahiću.

- Predškolska ustanova "Evlad" osnovana je u maju 2012. godine i evo nakon deset godina uspješnog rada možemo kazati da smo zadovoljni, presretni i nadamo se još većem uspjehu. Prve godine imali smo 23 upisane djece. Smještajni kapaciteti koje danas imamo još uvijek nisu dovoljni da primimo svu djecu, ali se nadamo da ćemo u narednom periodu otkloniti i tu prepreku. Večeras obilježavamo deset godina našeg rada. Velika nam je čast što nas je danas posjetio reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, muftija Vahid-ef. Fazlović i rukovodilac Ibrahim Malanović - kazao je direktor Tursunović.

Reisu-l-ulema Kavazović je tokom ove posjete održao sastanak s imamima Medžlisa IZ Brčko.

Istaknuto je da su sve džamije u ovom medžlisu obnovljene i da ovdje Islamska zajednica ima dobru infrastrukturu i kadrove. Naglašena je važnost razvoja džemata i odgovoran rad u našim mektebima i obdaništima.

Glavni imam Mustafa-ef. Gobeljić je naglasio iskorak koji je prije deset godina napravljen u Brčkom a u pitanju je pokretanje obdaništa. Ove godine napravljen je još jedan iskorak a to je pokretanje restorana ”Divanhana” za koji se već pokazalo da je to bila dobra odluka.

Reisu-l-ulema Kavazović i muftija Fazlović sastali su se i s gradonačelnikom Distrikta Brčko Esedom Kadrićem. Istaknuta je dugogodišnja dobra saradnja vlasti Distrikta Brčko i Medžlisa IZ Brčko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.