PRVA U BIH

Općina Novo Sarajevo službena vozila na pogonsko gorivo zamijenit će vozilima na električni pogon

Nabavka električnog vozila nije ad-hoc rješenje nego samo jedna u nizu aktivnosti koje smo do sada sproveli na zaštite okoline i smanjenju zagađenja, rekao je načelnik Tanović

Piše: A. Ovčina

25.5.2022

Općina Novo Sarajevo prva u BiH uvela ovo rješenje - Avaz
Službena vozila na električni pogon - Avaz
Na Vilsonovom šetalištu danas - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz
Zaštita okoliša - Avaz

Nakon što je, kao društveno odgovorna lokalna zajednica poduzela niz aktivnosti koje će doprinijeti zaštiti okoliša i smanjenju emisije ugljikova dioksida, Općina Novo Sarajevo nastavlja sa uvođenjem noviteta i razvojem ekološke svijesti.

Naime, Općina Novo Sarajevo prva je u Bosni i Hercegovini koja će službena vozila na pogonsko gorivo zamijeniti vozilima na električni pogon.





Primopredaja vozila

Danas je na Vilsonovom šetalištu izvršena primopredaja prvog električnog vozila za potrebe Općine Novo Sarajevo, a koje će umnogome doprinijeti na zaštiti okoliša.

Ugovorom sa firmom Porsche Leasing d.o.o. Sarajevo, koji je nakon provedenog postupka javne nabavke izabran kao najpovoljniji ponuđač, definisano je pružanje usluga iznajmljivanja putničkog motornog vozila Volkswagen ID.4, putem operativnog lizinga.

Općina Novo Sarajevo prethodno je donacijom firme „Porsche Inter Auto“ instalirala javnu električnu punionicu za električna vozila u ulici Vilsonovo šetalište, u blizini zgrade Općine.

Na ovaj način Općina Novo Sarajevo je svojim sugrađanima omogućila punjenje električnih vozila na propisanim punjačima, a sve u cilju promocije korištenja tehnologije električnih automobila koji doprinose dekarbonizaciji, odnosno smanjenju emisije štetnih gasova i čestica u zraku.

Imperativ Općine i kroz Integriranu strategiju razvoja je zaštita okoliša i prelazak sa svih fosilnih goriva na čistu, obnovljivu energiju.

Hasan Tanović. A. OVČINA

Niz aktivnosti

Ovom prilikom obratio se i načelnik Općine Novo Sarajevo, Hasan Tanović koji je kazao da je ponosan što je upravo ova Općina prva koja će službena vozila zamijeniti električnim vozilima.

- Nabavka električnog vozila nije ad-hoc rješenje nego samo jedna u nizu aktivnosti koje smo do sada sproveli na zaštite okoline i smanjenju zagađenja. Imperativ općine i kroz integriranu strategiju razvoja je zaštita okoliša i prelazak sa svih fosilnih goriva na čistu, obnovljivu energiju. Također, intenzivno radimo na zaštiti zeleni površina kroz projekat park šuma on koja će postati nova pluća grada. Gradimo sportsko rekreacione zone, a prioritet je izgradnja sportsko rekreativnog centra "Vinko Šamarlić" - rekao je Tanović.

On je dodao da intenzivno rade na instaliranju električnih punjača za besplatno punjenje solarnih u Općini Novo Sarajevo.

- Izradili smo projekat i blizu smo realizacije postavljanja solarnih panela na dvoranu "Goran Čengić" - kazao je načelnik Tanović.

Tanović je poručio da su nabavili pročišćivač zraka za sve učionice u osnovnim školama u novom Sarajevu a projekat nastavljaju nabavkom pročišćivača za sve srednje škole i vrtiće do jeseni.

Olovič: Ovo treba uvesti i u drugim kantonima,. A. Ovčina

Dobra odluka

Direktor Porschea Senad Olovčić mišljenja je da je ovo dobra odluka te da bi se ovo trebalo uvesti i u drugim kantonalnim, a možda i državnim institucijama. 

On je čestitao Općini Novo Sarajevo na ovom potezu.

- Ovo je prvi primjer u Sarajevu nabavlja ovakvo vozilo - rekao je Olovčić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.