TEŠKA SITUACIJA

Ekonomista Muris Čičić za "Avaz": Kamatne stope će definitivno rasti

To znači da će privrednici u ambijentu ekonomske neizvjesnosti novac morati plaćati skuplje, a stanovništvo će se morati prilagoditi

Čičić: Inflacija u BiH postaje prilično opasna. Agencije

Piše: A. Bajramović

27.5.2022

Inflacija u BiH postaje prilično opasna i visoka, kazao je za "Avaz" ekonomski stručnjak, akademik Muris Čičić. Uglavnom je riječ o uvoznoj inflaciji, na koju nismo mogli utjecati.

On kaže da je do sada to bila uvozna, kolateralna, euroinflacija, jer se sve ono što se dešavalo u Evropi i svijetu prenosilo na nas.


Najgori scenarij

- Sad dolazi do multiplikativnog efekta da proizvođači i trgovci preventivno povećavaju cijene, a time i inflaciju, i bez nekih realnih razloga - dodaje Čičić.

Prijeti nam i stagflacija, scenarij koji ekonomske stručnjake najviše brine, a koji većina građana ne razumije.

- To je situacija u kojoj se zaustavlja rast privrede, a cijene i dalje rastu i to bi bilo ravno katastrofi. To je najgora moguća kombinacija koja se može desiti. Ona u ovom trenutku jeste teoretska, ali je moguća ako se nastavi rat, ako i dalje bude trajao prekid privrednih tokova i snalaženje privrednika u uvjetima bez nekih realnih rješenja. Šta da radiš kad ti zabrani da izvoziš na svoje dugogodišnje tržište, osim da smanjiš proizvodnju i otpustiš radnike - pojašnjava akademik Čičić.


Varijabilne stope

Dok je stagflacija još u domenu pesimističnih prognoza, sasvim realnim Čičić smatra rast kamata i u BiH te ističe da je vrijeme jeftinog novca prošlo.

- Kamatne stope će definitivno rasti, i to na svim nivoima. To znači da će privrednici u ambijentu ekonomske neizvjesnosti novac morati plaćati skuplje, a stanovništvo će se morati prilagoditi. Ako imaju kredite s fiksnim stopama, onda su za sada mirni, ali, ako su stope varijabilne, onda moraju razmišljati šta će i kako će. Novac će poskupjeti, a to znači da će snalaženje na tržištima kapitala i roba biti teže - ističe Čičić.


Pomozite ljudima u potrebi

Iako je BiH kolateralna šteta kriza u svijetu, kojima nije doprinosila puno, poznati bh. ekonomski stručnjak zamjera zbog toga što se i ne reagira previše, budući da snažno rastu prihodi u budžetima.

- U BiH ima 20 posto ljudi koji su u velikom siromaštvu, a još 20 do 30 posto na granici siromaštva. Nemojte da sada pričamo o velikim makroekonomskim mjerama, jer one ne postoje, pomozite ljudima u potrebi, a to je ovih 50 posto siromašnih u BiH - poručuje akademik Muris Čičić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.