RIJEČ STRUČNJAKA

Safet Mušić za "Avaz": BiH je dobila upozorenje od NATO-a da se očekuju cyber napadi

Ne može se isključiti veza Rusije i njihovih pretenzija ka zapadnom Balkanu, kazao nam je Mušić

A. Bajramović
  • Safet Mušić

    Safet Mušić

    Foto: Avaz


Nakon Srbije i Crne Gore serija dojava o postavljenim bombama zabilježena je i u BiH, gdje je jutros MUP Kantona Sarajevo evakuirao nekoliko objekata i poduzeo kontradiverzione preglede. 

Ruski utjecaj

Prema riječima stručnjaka za sigurnost Safeta Mušića, saradnika Taktičkog instituta za sigurnost i protivterorizam iz Lindona, za sada je teško davati egzaktne procjene, ali on smatra da u ovakvoj situaciji ne treba isključiti povezanost sa ratom u Ukrajini, kao i direktan ili indirektan, ruski utjecaj u regionu.

- Najprije su zabilježene dojave o postavljenim bombama u avionima na letu iz Beograda za Moskvu, zatim se proširilo na tržne centre i druge objekte. Nakon toga se ova pojava proširila prema Crnoj Gori, a evo sada i kod nas. Uglavnom, to su države u kojima je prisutan ruski utjecaj, a Rusija ima najrazvijeniju strategiju hibridnog ratovanja i već su postojale informacije da su provodili te operacije od Krima do Balkana. Tako da njima nije problem angažirati posrednike ili mreže, pa da i preko trećih zemalja djeluju i izazivaju osjećaj nesigurnosti, a ljudi su najosjetljiviji kad su u pitanju djeca. Dakle, ne može se isključiti veza Rusije i utjecaja prema zapadnom Balkanu sa nekim događajima koji utiču na stanje opće sigurnosti– kazao nam je Mušić.

Podsjeća da je i ranije bilo sličnih dojava, ali su se time uglavnom koristili kriminalci kako bi odgodili suđenja.

- Prema informacijama iz medija, mi smo prije 15 dana dobili informaciju od NATO-a da se očekuju cyber napadi na BiH. Zbog toga sve ovo povezujem sa ukupnom situacijom – dodaje Mušić.

Mjere odbrane

Preporuke stručnjaka je da se zabrani kupovina prepaid kartica za mobilne telefone bez lične karte, što je mjera koja je nakon terorističkih napada uvedena u pojedinim evropskim državama.

- Vidio sam da su u Srbiji dojave stizale i putem emaila. Tu se uglavnom koristi protonmail, koji je malo zaštićeniji, koji ima jaču enkripciju. Dakle, početak bi bio da se zaustavi trend dojava putem telefona, a onda jačati cyber zaštitu. Problem je što je BiH jedina država na Balkanu koja nema strategiju za borbu protiv cyber prijetnji. Ako se ove procjene pokažu tačnim i ako dođemo do dokaza, na osnovu sporazuma o partnerstvu imamo mogućnost da tražimo pomoć NATO-a – upozorava Mušić.

NA VRH

Podijeli članak na