MINISTAR ODBRANE BIH

Sifet Podžić: Ne čudi da Milorad Dodik, pored saradnika poput Okolića, mora sam sebe često demantirati

Iznenađuje me i zabrinjava da zamjenik Mirko Okolić, koji već drugi mandat obavlja ovu dužnost, ne poznaje odredbe Zakona o odbrani BiH, rekao je Podžić

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić. Arhiv

N. Aj.

25.5.2022

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić reagirao je na, kako tvrdi, netačne tvrdnje o njegovom navodnom "neovlaštenom" učešću na Virtualnoj konferenciji "Kontakt grupe za odbranu Ukrajine".

- Moje učešće na navedenom događaju utemeljeno je članom 15., stav 1, tačka b) Zakona o odbrani BiH, kako glasi: "Ministar odbrane obavlja ulogu međunarodnog predstavnika BiH za pitanja odbrane na ministarskom nivou".

Poziv za učešće na konferenciju "Kontakt grupe za odbranu Ukrajine", upućen je od strane ministra odbrane SAD, posredstvom vojnog atašea BiH u Vašingtonu - brigadira Mirka Bošnjaka, o čemu je sačinjena Odluka o istom, pripremljena od strane nadležnog pomoćnika za međunarodnu saradnju Zorana Šajinovića - naveo je Podžić.


Istakao je da ga, na osnovu navedenog, iznenađuje i zabrinjava da zamjenik Mirko Okolić, "koji već drugi mandat obavlja ovu dužnost, ne poznaje odredbe Zakona o odbrani BiH".

- Te činjenicu da u planiranju i organizovanju ne samo ove, nego i svih drugih aktivnosti u MO BiH, učestvuju stručni nosioci funkcija, bez etničkih konotacija, kako se često inputira od strane mog zamjenika Okolića. Zato me i ne čudi da član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, pored ovakvih saradnika, mora i sam sebe često demantovati.

Podsjećam, na nedavni istup člana Predsjedništva Dodika o navodnoj nezainteresovanosti kandidata iz reda srpskog naroda za pristupanje OS BiH, što u potpunosti negira podatak da se na 88 ponuđenih vojničkih pozicija prijavio 341 kandidat iz reda srpskog naroda - zaključio je ministar Podžić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.