ZAVRŠEN SASTANAK

Tegeltija s Pičem: Ne može se praviti paralela između BiH i Ukrajine

Predsjedavajući Tegeltija je istakao opredijeljenost Vijeća ministara za evropski put BiH, te zahvalio Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske na kontinuiranoj pomoći i podršci Bosni i Hercegovini

Sastanak Tegeltije s Pičem. AGENCIJE

S. S.

25.5.2022

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa specijalnim izaslanikom premijera Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuartom Pičem (Stuart Peach).

Tokom razgovora, predsjedavajući Tegeltija upoznao je britanskog izaslanika Piča sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH, naglasivši tom prilikom da je jedino unutrašnji dijalog u dobroj vjeri i međusobnom razumijevanju, uz poštovanje Dejtonskog sporazuma, ključ dugoročnog uspjeha BiH i jedini način da se obezbijede stabilnost i napredak zemlje.

Mir i stabilnost nisu ugruženi

Predsjedavajući Tegeltija je naglasio da je donošenje bilo kakvih sankcija prema bilo kome u BiH nepotrebno, posebno ne legitimno izabranim predstavnicima vlasti.

On je istakao da mir i stabilnost u BiH apsolutno nisu ugroženi i da se ni na koji način ne može praviti paralela između Ukrajine i BiH, te da je bilo kakvo stavljanje u kontekst situacije u Ukrajini i BiH neprihvatljivo i nedopustivo.

Odnosi su dobri

Govoreći o saradnji BiH i Ujedinjenog Kraljevstva, predsjedavajući Tegeltija je ocijenio da su politički odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski, te da je otvoren prostor za jačanje ekonomske saradnje, nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo izašlo iz Evropske unije.

Predsjedavajući Tegeltija je istakao opredijeljenost Vijeća ministara za evropski put BiH, te zahvalio Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske na kontinuiranoj pomoći i podršci Bosni i Hercegovini.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.