GENERALNI SEKRETAR

Stoltenberg: NATO nastavlja jačanje odbrambenih kapaciteta u BiH

Naša saradnja sa EU ostaje ključna u tom pogledu, nastavljamo podržavati ovu važnu operaciju EU, poručio je Stoltenberg

Stoltenberg: Naš politički dijalog i saradnja su važniji nego ikad. NATO

A. Č.

25.5.2022

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se danas u sjedištu NATO-a u Briselu, sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. 

Stoltenberg je rekao da NATO čvrsto podržava mir i stabilnost u BiH i širom zapadnog Balkana.

- Naš politički dijalog i saradnja su važniji nego ikad, zbog rata u Ukrajini. NATO će učiniti više da stoji uz naše partnere kako bismo produbili saradnju sa BiH, to bi moglo uključiti novi paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta, i jačanje naših saradnja u pogledu lakog i malog naoružanja, u borbi protiv upravljanju terorizma i sajber sigurnost - poručio je Stoltenberg.


Podrška operaciji Althee

Podsjetio je da je NATO povećao broj osoblja i finansijske resurse u BiH, a podržavaju i ekspertne timove za borbu protiv dezinformacija.

- Intenziviranje naše političke i praktične podorške može pomoći u izgradnji otpornosti i spriječiti eventuano buduću agresiju. Svaka buduća pomoć bi bila prilagođena i zasnovana na potražnji i u potpunosti koordinirana sa BiH. Razgovarali smo u NATO-voj ulozi i operaciji Althee. Naša saradnja sa EU ostaje ključna u tom pogledu. Nastavljamo podržavati ovu važnu operaciju EU. One su vitalne za stabilnost države i moraju biti očuvane - rekao je Stoltenber.


Zaustaviti podjele

Pozvao je sve snage da zaustave retoriku podjele i krenu ka pomirenju.

Planiran je i sastanak Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), koje čine stalni predstavnici svih država članica NATO saveza, na kojem će se obratiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.