UGLEDNI LJEKAR

Bakir Nakaš za "Avaz": Dan mladosti mi je u lijepom sjećanju, iako nikada nisam nosio štafetu

Kasnije kao odrasla osoba to sam cijenio kao veliki doprinos o ideji da se rođendan maršala vezuje sa mladošću, istakao je Nakaš

Nakaš: Nažalost, danas je mladost zadnja. Arhiva

Piše: H. J. I.

25.5.2022

Dan mladosti koji se slavio 25. maja se širom Jugoslavije dočekivao sa velikom radošću. Hiljade mladih ljudi iz cijele Jugoslavije učestvovalo je svake godine u nizu manifestacija vezanih za proslavu Dana mladosti.

Doktor Bakir Nakaš se za portal "Avaza" prisjetio kako je proslavljao dan mladosti. Kako ističe, on se dana mladosti uvijek sjeća po lijepom. 

- Prvo što je maj obično bio lijep, sunčan, zelenilo, behar... bilo se u prilici da se ide na izlete. Ja sam pratio i štafete kada su išle po našim ulicama, ja nažalost nikada nisam dobio priliku da nosim štafetu jer nisam bio odlikaš pa nisam mogao da je nosim. Ali sam uvijek to sa pažnjom pratio, a kasnije kao odrasla osoba to sam cijenio kao veliki doprinos o ideji da se rođendan maršala vezuje sa mladošću. Nažalost, danas je mladost zadnja - rekao nam je Nakaš. 

Sa druge strane, kako ističe, zbog agresije na BiH u periodu od 1992. do 1995. godine Dan mladosti je dobio i drugo značenje. 

- Dan mladosti je sa ratom od 1992. do 1995. godine preživio neki drugi momenat sa tuzlanskom Kapijom gdje se jednostavno za taj počela vezivati i tuga - zaključio je Nakaš. 

Štafeta mladosti posljednji put je nošena 1987., iste one godine kada je vlast u Srbiji preuzeo Slobodan Milošević, a 1988. je posljednji put održana priredba u čast Dana mladosti.

Doživotni predsjednik SFRJ i Saveza komunista, vrhovni komandant Oružanih snaga i čelnik Pokreta nesvrstanih - Josip Broz Tito, koji je upravljao Jugoslavijom 35 godina, umro je 4. maja 1980. godine u Ljubljani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.