"USTAVNA ODGOVORNOST"

Iz Ambasade SAD poručili: Nema vremena, ni opravdanja za odlaganje finansiranja izbora

Vijeće ministara ima puno pravo da odobri finansiranje izbora u nedostatku budžeta, istakli su iz Ambasade SAD

Ambasada SAD: Nema vremena, niti opravdanja za odlaganje ovog odobrenja. Avaz

H. J. I.

25.5.2022

Ambasadori Kvinte sastali su se danas sa predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom i njegovom zamjenicom, ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković. 

Nakon sastanka, oglasila se i Ambasada SAD na Twitteru. 

- Ambasador Marfi i naši partneri iz međunarodne zajednice sastali su se danas sa predsjedavajućim Vijeća ministara Tegeltijom kako bi pozvali Vijeće ministara da ispuni svoju ustavnu odgovornost prema bh. demokratiji i odobri finansiranje općih izbora 2. oktobra. Nema vremena, niti opravdanja za odlaganje ovog odobrenja.

Suprotno onome što se tvrdi, Vijeće ministara ima puno pravo da odobri finansiranje izbora u nedostatku budžeta. U članu 11. Zakona o finansiranju institucija BiH nedvosmisleno je navedeno da Vijeće ministara može, za vrijeme privremenog finansiranja, donijeti posebne odluke o odobravanju izdataka.

Ured za zakonodavna pitanja Vijeća ministara zaključio je da ova odredba dozvoljava odobravanje finansiranja izbora. Kontinuirani nedostatak sredstava za osnovne demokratske funkcije BiH predstavlja namjernu političku opstrukciju i napad na osnovna prava građana BiH - naveli su. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.