POSJETA SARAJEVU

Tras: Budućnost BiH leži u suverenosti i samoopredjeljenju i u jačem NATO partnerstvu

Šefica britanske diplomatije će danas održati govor pred Oružanim snagama BiH

A. O.

Liz Trus

Foto: AGENCIJE


Ministrica vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Liz Tras (Lizz Truss) stigla je u posjetu Bosni i Hercegovini, gdje će održati govor pred Oružanim snagama BiH, ohrabrujući partnere da nastave sa podrškom Ukrajini, riječima da „ne možemo sada skinuti nogu sa gasa“.

Tras namjerava mobilizirati 100 miliona dolara investicija uz podršku Ujedinjenog Kraljevstva na Zapadnom Balkanu do 2025. godine, putem plana investicijskog partnerstva.

Mir i stabilnost

Tras će podvući predanost Ujedinjenog Kraljevstva miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu, uprkos ruskom malignom uticaju.

Ministrica vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, Liz Tras, je danas upozorila protiv „popuštanja“ Vladimiru Putinu i poručila saveznicima i partnerima da ne smije doći do „smanjenja“ podrške Ukrajini.

U obraćanju Oružanim snagama BiH, Tras će pozvati saveznike na veću podršku Ukrajini, uključujući i putem isporuke više oružja i ciljanim sankcijama. Reći će da „svi moramo naučiti lekcije iz prošlosti“ u suprotstavljanju Putinu, osiguravajući da bude gubitnik u Ukrajini. BiH je bila glasan partner u regionu, ukazujući na nezakonito ponašanje Rusije u Ukrajini.

U govoru pred Oružanim snagama BiH u Domu Oružanih snaga BiH, britanska ministrica vanjskih poslova će izjaviti kako ne smije biti popuštanja pred ruskom agresijom. 

- Na nju se mora odgovoriti snagom. Ne smijemo dozvoliti da se prolongirani i sve bolniji sukob razvije u Ukrajini. Moramo biti neumoljivi u osiguranju pobjede Ukrajine putem vojne pomoći i sankcija. Ne smijemo sada skinuti nogu sa gasa - istaći će Tras. 

Budućnost BiH

Tras će također naglasiti predanost Ujedinjenog Kraljevstva miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, najavljujući planove Ujedinjenog Kraljevstva da produbi svoje sigurnosno i ekonomsko partnerstvo sa BiH, uprkos secesionističkim i ruskim pokušajima da izvrše uticaj i destabiliziraju zemlju, četvrt vijeka nakon jednog od najgorih sukoba u Evropi. Najavit će svoj cilj mobilizacije 100 miliona dolara investicija uz podršku Ujedinjenog Kraljevstva na Zapadnom Balkanu do 2025. godine, putem partnerske agende Britanskih međunarodnih investicija.

Osvrćući se direktno na pitanje secesionizma u samoj BiH, nakon sankcionisanja dvoje političara prošlog mjeseca zbog njihovog ponašanja, Tras će se obratiti.

- Budućnost Bosne i Hercegovine leži u suverenosti i samoopredjeljenju, u jačem partnerstvu sa NATO-om i zemljama poput Ujedinjenog Kraljevstva - kazat će ona. 

Tras će se sastati sa Predsjedništvom BiH, Ministricom vanjskih poslova, Ministrom odbrane i Načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH. Zajedno sa Gradonačelnicom Sarajeva, odat će počast djeci ubijenoj tokom opsade Sarajeva. Također će se sastati sa međunarodnim partnerima, sa kojima će razgovarati o ulozi međunarodne zajednice u očuvanju i promoviranju stabilne i prosperitetne BiH.

NA VRH

Podijeli članak na