DONESENA PRESUDA

Sud u Njujorku osudio Mirsada Kandića, vojnika ISIL-a

Tužilac Sjedinjenih Američkih Država za okrug Njujork Breon Pis (Breon Peace) rekao je kako je Kandić bio visokorangirani pripadnikh ISIL-a

Mirsad Kandić ranije na suđenju u Sudu BiH. AGENCIJE

A. O.

26.5.2022

Optuženog Mirsada Kandića sud u Njujorku (New York) proglasio je krivim po šest tačaka optužnice.

On se tereti da je radio kao vojnik koji tek treba da izdrži vojnu obuku i obavještajac za takozvanu Islamsku državu.

Na oficijelnoj stranici suda navodi se da je Kandić proglašen krivim za udruživanje radi pružanja materijalne podrške ISIL-u kao i za pet tačaka optužnice koje se tiču pružanja materijalne podrške ovoj militantnoj organizaciji u vidu osoblja, oružja, imovine, lažne opreme i dokumentacije.


- Sve to u periodu od januara 2013. godine do juna 2017. godine kada je okrivljeni uhapšen u Sarajevu. Presuda je uslijedila nakon trosedmičnog suđenja. Kada se potvrdi, Kandiću za četiri tačke optužnice prijeti po 20 godina zatvora, dok se za dvije tačke optužnice Kandić suočava s doživotnom kaznom zatvora - navodi se na stranici suda.

Tužilac Sjedinjenih Američkih Država za okrug Njujork Breon Pis (Breon Peace) rekao je kako je Kandić bio visokorangirani pripadnikh ISIL-a koji je regrutovao brojne osobe za ovu organizaciju.


Povezane s napadima

- Pomagao im je na putu za Siriju i druge teritorije kako bi postali pripadnici ISIL-a. Osim toga, optuženi je pomogao ekstremističku grupu na mnoge druge načine uključujući i obezbjeđivanje oružja i širenje nasilne propagande širom svijeta kako bi se nastavila brutalna i krvava teroristička kampanja. Kandićeve radnje bile su direktno povezane s napadima i značajnim gubicima života - rekao je Pis.

Također, navodi se kako je u suđenju učestvovalo 36 svjedoka te da su sudu predstavljeni dokazi sa šest kontinenata o Kandićevom učešću u ISIL-ovim operacijama.

- Kandić je pokušao napustiti SAD još 2012. godine kako bi se borio. Isto je pokušao u januaru 2013. godine direktnim letom iz Toronta prema Istanbulu, ali mu nije dozvoljen ulazak u avion. Optuženi je potom u novembru 2013. godine autobusom putovao od Njujorka do Montereja (Monterreja) u Meksiku, letio kroz Panamu, Brazil, Portugal, Njemačku, Kosovo i Tursku da bi stigao u Siriju krajem 2013. godine. Tamo se pridružio uporištu ISIL-a u predgrađima Alepa - navodi se u optužnici.

Također, navodi se kako je Kandić davao i obavještajne podatke i karte na bojnom polju ISIL-ovim komandantima i borcima na terenu.


Oružje i vojna oprema

- Kandić je odgovoran i za kopanje tunela ispod tursko-sirijske granice kako bi se prebacilo 800 do 1.000 boraca ISIL-a. Upravljao je i tokovima novca za borce u Siriji, uključujući i dvojicu boraca koji su optuženom dali svoje bankovne kartice koje su kasnije pokazale transakcije više od 40.000 dolara - ističu iz suda.

Osim toga, Kandić je upravljao i online grupama na Telegramu putem kojih se vršila kupoprodaja oružja.

- Bio je administrator grupe koja se zvala "Tržnica Halifata". Članovi su često objavljivali fotografije oružja i vojnu opremu na prodaju, uključujući minobacače, samoubilačke pojase, jurišne puške i drugo vatreno oružje. Među članovima grupe bio je i Abu Lukman (Luqman) koji je u to vrijeme bio guvernen ISIL-a za provinciju Raka (Raqqa) - pojašnjavaju.

Osim američkih službi, u ovom slučaju aktivno su sudjelovali i Ured za međunarodne poslove Ministarstva pravde BiH, SIPA, OSA, Služba za poslove sa strancima BiH, Ured državnog tužioca, kao i vlasti u Australiji te uredi FBI-a širom svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.