GODIŠNJICE

Obilježavanje 30 godina formiranja zloglasnog logora "Trnopolje" kod Prijedora

Fikret Alić je čovjek sa čuvene fotografije, koja je obišla svijet 1992. godine tokom rata u Bosni i Hercegovini, a on je na toj fotografiji vidno mršav od neuhranjenosti, sa kostima koje mu se vide na tijelu

Fikret Alić u Trnopolju. AGENCIJE

S. S.

26.5.2022

Članica Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Regionalni savez udruženja logoraša regije Banja Luka, obilježit će u danas 30. godišnjicu stradanja logoraša Trnopolja, a planiran je prikladni program i posjeta lokaciji logora.

Logor u Trnopolju je otvoren po nalogu tadašnjeg Kriznog štaba 26. maja 1992. godine, a zatvoren je tokom zime iste godine.

Kroz taj logor je prošlo više od 22.000 logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Odbijen zahtjev za priznavanje statusa žrtve ratne torture

Otkriven je 5. Avgusta 1992. Godine, kada su ga otkrili britanski reporteri i napravili fotografije izgladnjelih logoraša iza žice. Fikret Alić je čovjek sa čuvene fotografije, koja je obišla svijet 1992. godine tokom rata u Bosni i Hercegovini (BIH). Alić je na toj fotografiji vidno mršav od neuhranjenosti, sa kostima koje mu se vide na tijelu. Iz logora "Trnopolje" je 21. avgusta izvedeno oko 200 logoraša, koji su kasnije ubijeni na lokalitetu "Korićanskih stijena“ na Vlašiću.

U jednom od izvještaja Ujedinjenih nacija navodi se "da u logoru Trnopolje nisu rijetka ubistva i mučenja. Uznemiravanja i maltretiranje su bila pravila, a ne izuzetak. Od teških zločina izvršenih nad zatočenicima, najčešća su silovanja. Ova zlodjela su se najčešće vršila noću. Noćni terori zbog eventualnog odvođenja na silovanje ili drugih vrsta zlostavljanja su nanijeli ozbiljne duševne patnje čak i na one zatvorenike koji su nakratko boravili u logoru. Mnogi zatočenici se nikada više nisu vratili nakon što su udaljeni iz logora."

Nažalost, podrška i nepriznavanje takvih nedjela i danas su prisutni u nešto dugačijem obliku, a ponovo su pokazani skorašnjim negativnim drugostepenim rješenjem upravnih organa grada Prijedora, koji su baš tom Fikretu Aliću odbili zahtjev za priznavanje statusa žrtve ratne torture i bez obzira na brojne očigledne dokaze i činjenice, nego se istrajava trovanju vlastitog i svih drugih naroda kako u BiH tako i u okruženju. Međutim mi ćemo istrajati, istina će na kraju bez sumnje pobjediti laž - navode iz Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini.

Direktna potvrda tome su i izjave časnog ruskog diplomate u Ujedinjenim nacijama koji je rekao i potvrdio čistu istinu, govoreći da se nikad nije više stidio svoje zemlje nego sad kad ona vrši očiglednu nepravdu ukrajinskom narodu.

"Pogrešno ime"

- Tako će sigurno i na ovim našim širim područjima, bez sumnje, doći dan i doći čestiti, snažni i časni ljudi, naše komšije, koji će u odsudnom momentu reći šta se zaista dešavalo u Bosni i Hercegovini i šta je bilo istinski namijenjeno svim iskrenim ljudima, koji su samo nosili "pogrešno ime".

Savezu logoraša u BiH, je apsolutno jasna njegova misija, da bez svjetskog širenja, upoznavanja i priznavanja istine, pogotovo odgovornih za učinjene zločine, nema i ne može biti istinskog pomirenja i stabilnog života nigdje u svijetu, pa tako niti u Bosni i Hercegovini. Istina nema, niti je ikad imala dugoročnu alternativu, samo su to bile zablude i laži, koje su „kratkog daha“ - naglašeno je iz Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini.

Obilježavanje je najavljeno za danas od 10 sati, na lokalitetu logora „Trnopolje“ kod Prijedora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.