BRITANSKA MINISTRICA

Liz Tras: Važno je očuvati mir, tragična historija BiH je podsjetnik šta se desi kada ne reagiramo

Šefica britanske diplomatije je podsjetila da je Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i drugim političarima koji destabiliziraju mir u našoj zemlji

Piše: N. Ajnadžić

26.5.2022

Elizabet Tras i Bisera Turković. N. Ajnadžić

Šefica britanske diplomatije Elizabet Tras (Elizabeth Truss) sastala se danas sa ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković.

Nakon sastanka Tras i Turković su se obratili okupljenim novinarima.



Nastavak pomoći Ukrajini

- Ujedinjeno Kraljevstvo pruža podršku ovoj jakoj zemlji. Pozdravljam snažne stavove o ruskoj agresiji na Ukrajinu. Važno je da zaštitimo mir.

Tragična historija ove zemlje je podsjetnik šta se desi kada ne reagiramo. Rekli smo nikada više, a ono što danas vidimo u ovoj zemlji, uplitanje Rusije vodi ka vraćanju tim tamnim danima. Danas Velika Britanija objavljuje novi paket investicija u zapadni Balkan - rekla je Tras.

Poručila je da Ukrajina treba našu podršku.

- Moramo nastavljati snabdijevati Ukrajinu s oružjem koje im je potrebno da bi vratili svoje teritorije. Moramo naučiti lekcije iz historije. Demokratija i sloboda moraju prevagnuti. Ne možemo odustati. Moramo osigurati da Putin izgubi i da ruskoj agresiji više nikada ne dozvolimo destabilizaciju.

Tras se osvrnula činjenicu da ruska vojska blokira izvoz žitarica iz ukrajinskih luka prema ostatku svijeta, rekavši da je strašno što Putin hoće cijeli svijet da ucjenjuje i da glad i nedostatak hrane među najsiromašnijima koristi kao oružje.

Putin mora ukinuti blokadu ukrajinskog žita, a mi saveznici i partneri moramo žito prebaciti u ostatak svijeta. Razlog što smo mi uveli sankcije je stravični rat koji Putin vodi u Ukrajini i moramo presjeći finansiranje tog rata - poručila je Tras.

Izbori se moraju održati

Tras je podsjetila da je Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i drugim političarima koji destabiliziraju mir u našoj zemlji. Govorila je i o sankcijama Rusiji.

- Mi smo Dodiku izrekli sankcije kao i drugima koji rade na destabilizaciji. Važno je za budućnost da vidimo napredak u ekonomiji, demokratiji. Velika Britanija jasno postupa protiv onih koji nastoje da potkopaju napredak i pozivamo sve partnere da djeluju i osiguraju da oni koji potkopavaju mir budu pozvani na odgovornost. 

Ono što vidimo da se dešava u Rusiji jeste posustajanje ekonomije, usluge koje su nekada bile dostupne sada nisu, povlače se investicije iz slobodnog svijeta. Važno je da vidimo ekonomski progres. Ohrabrujemo partnere da i oni poduzmu korake kako bi osigurali to. Ono sto smo vidjeli u Rusiji jeste da je njihova ekonomija unazađena 15 godina. Rekli smo da treba vremena ali da djeluju sankcije.

Šefica britanske diplomatije je poslala jasnu poruku da Velika Britanija podržava izborni proces.

- Izbori se moraju održati. Velika Britanija investira u Bosnu i Hercegovinu, podržavamo NATO, a ono što želimo da vidimo jeste da i naši partneri to rade - poručila je Tras nakon sastanka s Biserom Turković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.