ŠEFICA BH. DIPLOMATIJE

Turković: Ohrabruje da smo danas uvjereni kako nismo sami u očuvanju mira i stabilnosti

BiH, ali i cijeli region nalazi se na važnoj prekretnici, ili ćemo krenuti ka trajnom miru ili ćemo dozvoliti da budemo uvučeni u opasne igre kojima je cilj destabilizacija cijele Evrope i NATO-a

Piše: N. Ajnadžić

26.5.2022

Sa zajedničke pres-konferencije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković obratila se novinarima na zajedničkoj pres-konferenciji sa šeficom britanske diplomatije Elizabet Tras (Elizabeth Truss).

Turković je rekla da je imala ranije priliku razgovarati s ministricom Tras, za koju je rekla da joj je bliska srcu i političkim pogledima, na multilaternim skupovima i razmijeniti dojmove i mišljenja.

- Imali smo sadržajan sastanak. BiH, ali i cijeli region nalazi se na važnoj prekretnici, ili ćemo krenuti ka trajnom miru ili ćemo dozvoliti da budemo uvučeni u opasne igre kojima je cilj destabilizacija cijele Evrope i NATO alijanse. Postoji zajedničko razumijevanje da kriza iz Ukrajine se prelije na ovaj dio Evrope.

Najavljeni i proklamovani činovi i podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma od vladajuće stranke iz RS nisu još zaustavljeni. Ohrabruje da smo danas uvjereni da nismo sami u očuvanju mira i stabilnosti. Razgovarali smo i o jačanju saradnje naših oružanih snaga. Potrebno raditi na jačanju ekonomske saradnje.

Očekujemo da bi novoosnovana britansko-bosanska privredna komora mogla biti jedna od platformi za privlačenje direktnih investicija. Smatramo da bi to otvorilo vrata boljem razumijevanju i saradnji - istakla je Turković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.