NIJE PRIJETNJA

Ambasada Rusije u BiH: Učlanjenje bilo koje zemlje u NATO je antiruski korak

Navode i da svaka država ima suvereno pravo da opredjeljuje vanjsko-političke prioritete, u skladu sa svojim nacionalnim pravnim postupkom

A. O. / RTRS

Zgrada Ambasade Rusije u BiH

Foto: AGENCIJE


Iz Ambasade Ruske Federacije u BiH naveli su da isticanje stavova Rusije i razjašnjenje principa evropske bezbjednosti nije prijetnja, kako to izjavljuju pojedini političari u BiH.

Navode da se posljednjih godina NATO pretvorio u agresivnu organizaciju, čija je glavna meta Ruska Federacija.

Vojni i politički ciljevi

– Učlanjenje bilo koje zemlje u Alijansu podrazumijeva apsolutnu podršku vojnim i političkim ciljevima NATO-a, dakle antisruskim koracima, što znači da se djelovanje svake države članice u okviru Alijanse smatra usmjerenim protiv Rusije – navode iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Ističu da su zbog nacionalne bezbjednosti Rusije prinuđeni da preduzmu odbrambene mjere.

Navode i da svaka država ima suvereno pravo da opredjeljuje vanjsko-političke prioritete, u skladu sa svojim nacionalnim pravnim postupkom.

Nisu prijetnja

– Isticanje stavova Rusije i razjašnjenje principa evropske bezbjednosti nisu prijetnja, kako to ocjenjuju pojedini političari u BiH – navode iz Ambasade Ruske Federacije.

Podsjećamo, bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović jučer je rako da postoje otvorene prijetnje ruske strane da će BiH iskusiti negativne posljedice ako nastavi NATO putem i da to radi ruski ambasador u Sarajevu, piše RTRS.

NA VRH

Podijeli članak na