ISTRAŽILI SMO

Hit destinacije ovog ljeta su Egipat, Turska i Hrvatska, ali gdje je najisplativije ljetovati

Veliko interesovanje turista za ove dalje destinacije je i zbog toga što je ljetovanje u Hrvatskoj i ove godine poskupilo

Brojne hit destinacije i ovog ljeta. Agencije

Piše: A. Čengić

27.5.2022

Bliži se ljetna sezona, a građani uveliko planiraju gdje će provesti ljetni godišnji odmor.

Ljetovanje u Hurgadu u Egipat apsolutni je hit među turističkim agencijama. Kako su nam rekli, najviše je interesovanja za ovu destinaciju. Također, aktuelni su i Turska i  Jadran.

Iz turističke agencije „Relax Tours“ su nam rekli da je direktan let za Egipat dosta je poboljšao i olakšao putovanje na ovu destinaciju.

- Putovanja su postala lakša jer nema više covid mjera kao što je bilo proteklih par godina – rekla nam je Meliha Rahman iz agencije Relax Tours.

Što se tiče ponude, u opciji su ljetovanja od osam, 11 i 12 dana, a cijene variraju od mjeseca do mjeseca.

Pa tako ljetovanje u Hurgadi, koje traje osam dana, a polazak je u junu, košta od 1,069 do 1,089 KM po osobi. U cijenu su uključeni avioprijevoz na relaciji Sarajevo - Hurghada – Sarajevo, smještaj u hotelu sa četiri zvjezdice (All inclusive), transfer aerodrom - hotel - aerodrom i organizacija putovanja. Za ovo putovanje potrebno je doplatiti aerodromske takse od 160 KM, vizu za Egipat koja se radi na aerodromu, po dolasku u Hurghadu (cijena 25 USD po osobi).

Ljetovanje u julu košta od 1.099 do 1,349 KM po osovi, sa uključenim prijevozom i smještajem u hotelu sa četiri zvjezdice (All inclusive). U avgustu cijena je 1.349 KM, a u septembru do 1,199 KM.

Također, Relax Tours ima u ponudi i ljetovanja od 11 i 12 dana.

Aktuelna i Turska

Također, aktuelna je i Turska, putovanje u Antaliju i dalje privlači velik broj bh. građana. Cijena putovanja zavisi od datuma polaska, broja noćenja i hotela.

Primjera radi, ljetovanje u junu u hotelu sa pet zvjezdica u trajanju od osam dana košta od 999 do 1.39 KM, u julu od 1.109 do 1.219, a u avgustu do 1.219.

Iz turističke agencije „Fibula“ rekli su nam da im je glavna ponuda ljetovanje u Turskoj, međutim, zbog velikog interesovanja imaju i ljetovanje u Egipat.

- Od ove godine olakšavajuća okolnost za bh. Turiste je što se viza dobiva na aerodromu. Možemo se pohvaliti da smo, što se tiče Turske, popunili sve termine za juni, a dosta ih je popunjeno i u julu. Početak avgusta je isto popunjen, kao i dio septembra. Turisti su ranije bili skeptični zbog mjera i koronavirusa, ali sada radimo punom parom. Posljednja dva mjeseca je ludnica, telefoni konstantno zvone – rekla nam je Lejla Fočo.

Cijene u Hrvatskoj

Veliko interesovanje turista za ove dvije destinacije je i zbog toga što je ljetovanje u Hrvatskoj i ove godine poskupilo. Hotelijeri i turistički radnici najavili su više cijene i odnosu na prošlu godinu.

Cijene smještaja su rasle, potvrdili su iz Udruženja putničkih agencija.

- Ako poredimo cijene s prošlom sezonom, one su "otišle gore" - rekao je Tomislav Fain iz Udruženja hrvatskih putničkih agencija.

Ljetovanje u Dubrovniku košta oko 120 KM za noćenje sa doručkom i večerom i to u junu. U julu i avgustu cijena je oko 170 KM. U hotelu sa pet zvjezdica za noć je potrebno izdvojiti oko 180 KM.

Na Braču noćenje košta oko 150 KM i to u hotelu sa tri zvjezdice, a u cijenu je uključen doručak i večera. U Makarskoj noćenje u hotelu sa tri zvjezdice u julu i avgustu košta u prosjeku 130 KM, a u hotelu sa četiri zvjezdice oko 170 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.